Sudah makan ke? Apa menu makan malam hari ini? Akak menu satu lauk aje Masak Lemak Peria Bersotong...sotong munger2 pulak tu....ahai bikin gempak la kunun... dah cover lauk dan sayur sekali, senang...malam2 malas nak masak bagai2...lagipun makan 2 orang aje...
Jom tengok resepinya :
250g sotong
250g santan pekat
250ml air
6 biji cili padi (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
1 batang peria (dipotong kecil)
2 batang serai (dititik)
2 helai daun kunyit
Garam
Cara Membuat:
1.Sotong dibersihkan dan potong ikut suka. Ketepikan.
2. Masukkan peria, santan pekat, air serta bahan kisar ke dalam periuk.
2.Nyalakan api dan masukkan serai bersama garam dan asam keping.
3.Setelah menggelegak masukkan daun kunyit dan sotong yang telah dibersihkan.
Kacau hingga masak. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment