Wednesday, November 9, 2011

Bahulu Pandan Choc Rice ~ thanks DJ


Assalamualaikum.... dah 2,3 hari tak mengupdate blog... balik dari kampung cuti raya haji baru ini gantung periuk kejap... bukan apa... bila semua anak2 balik cuti, rumah dah jadi macam padang jarak padang tekukur.. so kena lah beroperasi mengemas... nak jengah ke dapor kawan2 pon tak sempat... dapor sendiri pon dah berabuk semacam....


Bahulu pandan choc rice ini juadah raya haji baru ni... teruja sangat tengok kegebuannya kat Dapor DJDayang tu... cuma yg k.gee buat ni kurang cute, tak gebu cam yg sifu punya... masa pukul telor tu dah tengok semacam jer... puas dah pukul tp tak kembang2 juga... tak tahu di mana silapnya... masa membakar pulak, oven emak tu tak berapa panas.... dah dekat 30 minit masih tak naik2 jugak... adoiiii..!! terpaksa tambah 20 minit lagi... anyway.... bahulu lembut cuma kering sikit... mungkin lama sangat duduk dalam oven kot.... Tapi rasanya memang sedap... lembut dan wangi bau pandan... best!! Terima kasih DJ... dan k.gee nak share resipnya di sini pulak yer....



Bahulu Pandan Chocolate Rice

Resepi : DJDayang jack
bahan-bahan :

100 gm tepung gandum
4 biji telur A
90 g gula kastor
50 ml minyak jagung
1 sk ovalette
2 sb susu segar
1 sk pandan emulco / pes pandan
2 sb chocolate rice (boleh tambah jika suka)

cara-cara :

Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan loyang yg bersesuaian atau muffin/paper cup. Sapukan mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. (Jangan lupa alaskan dgn baking paper jika menggunakan loyang).

Sediakan mangkuk adunan. Satukan telur, gula dan ovalette. Putarkan hingga pucat dan kembang.

Kemudian masukkan tepung, susu dan pandan emulco/pes pandan. Putar lagi hingga sebati.

Masukkan minyak jagung dan kacau sebati (kaup balik) dgn menggunakan rubber spatula.

Akhir sekali, masukkan coklat urai. Kacau perlahan2 sehingga rata. Tak perlu dikacau terlalu lama.

Bakarlah selama 25-30 minit atau sehingga kek masak (DJ guna suhu 180C pd 20 minit pertama dan kemudian diturunkan kpd 160C utk 10 minit terakhir). Suhu bergantung pd jenis oven masing-masing.

Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Hiaskan dgn topping kesukaan jika suka. (k.gee tak buat topping pon).

6 comments:

Liza said...

Salam Gee...dah lama cari resepi bahulu yg simple cmni, bru jumpa...liza masuk list dulu yer, nnt senang2 nk try resepi ni...

Qhaifa Nur said...

saya suka celup dengan kopi panas...sedapnya ada coklat rice lagi

CT Delima said...

As'salam Gee

Biasalah kalau buat kek ni tak serasi dengan oven kita kat rumah nilah jadi nya..hehehe. ct pun kalau balik kg sure nak buat kek kena ejust betul2 oven lama arwah mak tu. baru buat kek.

Okeylah ni gee dan gebu dah ct tengok :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee okay jer mama tgk boulu pandan siap ltk choc rice sekali..

Nurul said...

K Gee,
Nampak ok jer nurul tgk... sedappnya klau dpt sepotong ptg2 ni... ^__^

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. tentu sedap rasanya tambah minum dengan teh atau kopi panas..:) bila nak sampai ke dapur saya plak