Thursday, November 10, 2011

Sarapan orang malas


Makin hari makin malas nak mengupdate blog... kenapa yer? idea makin pudar agaknya... kalau tengok blog2 memasak sekarang ni...fuhh!! makin hebat... bagai-bagai idea kreatif terpapar... gaya persembahan memang menakjubkan... kadang2 tu cemburu dibuatnya.... makanan yg dihidang nampak sedap...kek pulak gebu sangat... kalau kuih melayu tu siap ada aksesori antik lagi...  ditambah dengan gaya persembahan, hiasan yang cantik2 dan ada pulak celoteh yg menghiburkan... subhanallah..!! beruntung mereka yg dikurniakan  otak kreatif dan tangan berseni tu kan... apapon besyukurlah dengan nikmat yg Allah pinjamkan kepada kita... tangan yg tak seni macam k.gee ni mungkin ada kelebihan di tempat lain kot... heeee


Pagi ini sarapan orang malas nampaknya.... sandwich goreng... buat lebih sikit dan tapaw untuk kawan2 di ofis... seronok makan ramai-ramai ni ganding pulak dengan teh tarik Siti Fatimah yg kaww tu... pergh!! sedappp....

Tak ada idea nk tulis apa... ngap ajelah yer...



Sandwich Goreng
10 keping roti gardenia
5 biji telor ayam
2 ulas cili padi (k.gee memang suka pedas) - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu mayonis
Sedikit garam
Serbuk roti secukupnya
Minyak / butter untuk menggoreng

Pecahkan 4 biji telor ke dlm mangkuk dan campurkan bahan2 yg ditumbuk.  Kacau.  Tambahkan mayonis dan garam.  Masukkan ke dlm kuali dengan api perlahan dan kacau2 sehingga menjadi scramble egg.  Angkat.

Roti dibuang kulit tepinya dan potong ikut bentuk kesukaan.  masukkan scramble egg ditengahnya.  Buat sehingga habis.  Celupkan ke dlm telur dan lumur pula dengan serbuk roti.  Goreng sehingga kekuningan dan garing. 

5 comments:

Ida,Japan said...

mana pulak menu org malas ni k'gee...rajin la tu, ida dulubkt m'sia kekadang tak sempat nk buat b/fast pun...tapi lepas ni, anak2 dh makin bsr..balik m/sia kena la sediakn b/fast....sedap apa roti goreng ni

cik cek said...

Gee...

Kalau malas...selalunya mkn kat kedai je...ni katogeri rajin...siap lengkap sume...dapat join sekali mesti best ni kan...he he..:D

AllyMcJah said...

Ini malas punya pun dah superb, kalau rajin mesti bom bom.... :)

Gee® said...

Ida, Cik Cek, Ally >
heeee..ini malas nk mengupdate bkn malas makan...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Gee mcm best jer sandwich grg... mama ambik resipi yer :P