Monday, April 8, 2013

Kek mini lemon madu


Assalamualaikum dan salam rindu buat pengunjung dapor gee-hut ini... Semoga semuanya sihat dan ceria hendaknya... Beberapa hari ini tuan rumah kurang aktif berblogging... masalah biasa biasa saje... lappy rosak dan kerja opis pun banyak... balik dari out-station kelmarin badan pulak kurang sihat, kena jangkitan di tonsil dan sakit sakit seluruh badan... makin merumitkan keadaan bila Kuantan mengalami masalah bekalan air... aduhaiiiiii.....!!! bertimpa-timpa masalah melanda.... sabar ajelah.....


Kek mini lemon ini sudah lama k.gee buat... bertapa dalam kamera tak sempat nak publish... Kek ini hasil selongkar majalah Sedap... tergoda tengok resipi dan kejadiannya, k.gee terus godek2... untuk satu adunan ini dapat lebih kurang 10 biji kek kecil saje... kalau nak banyak boleh gandakan bahan2nya yer... resipinya pun k.gee sudah lupa dari isu yang mana... bahan2 masih ingat cuma sukatan kurang pasti... kepada yang ingin mencuba tu k.gee doakan menjadilah keknya yer...


KEK MINI LEMON MADU
Resipi : Majalah SEDAP

Bahan A:
50 gm mentega (cairkan)
1 sudu besar madu
Sedikit garam

Cairkan mentega dan campurkan dengan madu dan garam.  Ketepikan.

Bahan B (diayak bersama):
100 gm tepung gandum / serbaguna
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar susu tepung

Bahan C:
2 biji telur
50 gm gula
2 sudu jus lemon
Sedikit parutan kulit lemon

Pukul perlahan telur bersama gula hingga sebati.  Campurkan parutan kulit dan jus lemon.  Tuangkan ke dalam Bahan A.  Gaul sebati.  Kemudian tuangkan perlahan-lahan ke dalam Bahan B.  Gaul hingga rata dan sebati.  Sudukan ke dalam acuan madeline atau acuan cupcake dan bakar di dalam oven selama 15 minit dengan suhu 180 darjah celcius.  Bila sudah masak, taburkan dengan sedikit gula aising sebelum dihidangkan.



Sedap untuk hidangan minum petang,
cubalah....

12 comments:

Yatie said...

alahaiiiii comelnya kek mini lemon madu ni Gee, bentuk star tu yg wat menarik sangat..kalau anak2 akak nmpk mcm ni..pasti di suruhnya buat...pinjam mould kek tu Gee...he3....

adda syuhada said...

fuhhh gebunya..

Rohah said...

bau harum lemon sampai sini kak...harap dah smbuh dari tonsil.minggu lepas sy demam tonsil gak, mmg sakit seluruh badan,kalau boleh mmg nak baring-baringan aje...

rostina76 said...

salam k.gee
sedapnye nampak kek lemon ni. mcm terbayang2 lemak masam...emmmph sedapnye. btw mould star tu lagi plak menggoda. cantik le

tun_telani said...

Salam kak gee... comelnyer mould nih.. sure lagi laju makan bila comel2 kecik nih.

Mori Said said...

canteekk nya kek star tu... gebunya

ibh_sue said...

Cantikknyaaa..Ada lg tak tu. Sue nak seketul ja..Heee

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya... bagi seketul boleh :D

Chah said...

Nak yg bentuk patrick!! Akakkk...gebu n moist kejadian cuppies mu itew kak!

ibundo said...

banyak2 je la besabar...
nak seketul!

Shiela said...

Sungguh chumelll.. Nampak sedap Gee.. :)

Qasey Honey said...

comeiii sggh la kek lemon tu kak...dh la gebusss...QH nk amik resepi ni yer..tq

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015