Tuesday, April 30, 2013

Panas ke?


Panas...panas...panas...!!! grrrrrrr...... ada yang panas hati... ada yang panas vontot dan ada yang panas baran... ISTIGHFAAAAAR bebanyak yer... Allah sudah tentukan rezeki kita setakat itu sahaja... tapi jangan gusar jangan gundah gulana.... perancangan Allah adalah yang terbaik buat hambaNya.... apa yang kita tak dapat hari ini kemungkinan Allah SWT sediakan dengan rezeki yang lebih baik di masa depan... bersabarlah yer...




Nah...nah !! ambil air sirap selasih ini seorang segelas... kot kot boleh sejukkan hati dan menurunkan suhu badan yang tengah panas membara tu... kik! kik! kik...! jangan marah-marah yer... mari kita bersenda gurau... senda gurau bawa bahagia, kannnn...



SIRAP SELASIH

1 cawan gula
Sedikit pewarna merah (k.gee guna esen rose jenama Mak Andam)
1 helai daun pandan
1 sudu biji selasih
Air secukupnya
Ais kiub

Cara :

1) Masak air bersama pewarna merah rose, gula dan daun pandan sehingga mendidih. Sejukkan.
2) Rendam biji selasih di dalam air suam sehingga kembang. 
3) Tuang air secukupnya ke dalam jag, masukkan sirap rose dan biji selasih.  Kacau.
4) Masukkan ais kiub secukupnya.  Sedia untuk diminum. 
    Mmmmm...nyamannya tekak...


14 comments:

tun_telani said...

Salam kak Gee.. tun biasanya x beli kordial, jadi kalau tiba2 ada tetamu nk mai time lunch tu, mmg hidang sirap selasih la ^^

Mori Said said...

Klu tengah haus dpt minus jus in.... Marveles
sungguh ...

JaSSNaNi said...

saya pun minat sirap selasih gak... sedap sangat...

Tina Othman said...

Pergh meleleh airliur

Liza said...

tgh sakit2 tekak cmni, tgk air sirap selasih ni mmg menggiurkan..nasib baik tak boleh ambik...ihihi

Sury Abil said...

Bulan puasa mmg x miss buat sirap selasih ni..ank2 suka..:-)
Tapi air sejuk ais batu ni tak leh amal selalu..:-)

Bbwana adienia said...

best kalau dpt minun sirap selasih ni..selalu beli air ni time bulan posa..

Ucu Faridah said...

minum waktu panas memang segar tekak..
tapi skrg ni (ptg) tgh hujan lah kt s/alam...kalau teguk selasih ni lagi ler segar satu badan...

Chah said...

Panas mmg panas ni...hehehe..wlopun tgh ujan2 yg buat ai asik lapar....errr kak gee...tgh2 panas ni tetiba je turun suhu hati...nape ek? Sbb tgk brand sirap k.gee tu...mak andam...muehehege....aduhhh lawakla plak...tobat x penah dengor

hana said...

salam kak.gee... nak terjah umah akak num air selasih boley??? hihihi

Amie said...

Terima kasih Gee... ah... nyamannya tekak! Dah lama tak merasa sirap biji selasih ... yang kami panggil telur katak masa kecik2 dulu!

Rohah said...

tak panas pun nak jugak kak...sedap kak

Rohah said...
This comment has been removed by the author.
Lydia Miza said...

Minuman yg mampu melegakan tekak yg kepanasan:)

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015