Friday, April 19, 2013

Kuih lapis pink pucat...


Ini menu ketiga dari k.gee menggunakan produk jenama Mak Andam selepas sup tulang dan sos cili... Kuih lapis pucat ini k.gee gunakan sirap ros Mak Andam cuma mungkin sikit sangat k.gee bubuh sirapnya menyebabkan kuih jadi warna pucat... eQa anak dara k.gee suka sangat makan kuih ni... dia siap tanggal selapis demi selapis dan lapisan warna pink yang paling digemarinya... wangi bau bunga, katanya... hehehe... bau sirap ros Mak Andam la sayang....   



KUIH LAPIS

Resepi : Rinnchan

Bahan-bahan:

1 1/2 cwn tepung gandum
1/4 cwn tepung beras
1/4 cwn tepung jagung
1/2 cwn gula pasir..boleh tambah jika suka lebih manis
3 cwn santan..tambah jika perlu
1 camca teh garam
Pewarna merah
1/2 camca teh esen ros (optional)

Cara-cara:

1. Panaskan kukusan. Sapukan loyang (8 inci/20 cm) dgn sedikit minyak. Masuk loyang dlm kukusan.
2. Campurkan kesemua bahan kecuali pewarna merah dan esen ros.
3. Tapis adunan dan bahagikan kepada dua bahagian.
4. Satu bahagian warnakan dengan merah dan campurkan juga esen ros. Satu bahagian lagi tanpa warna.
5. Mulakan lapisan bawah dgn warna putih. Biarkan selama 6min-8min atau hingga masak baru tindih dgn lapisan seterusnya. Ini tip utk membolehkan lapisan dikopek selapis demi selapis. Lakukan hingga habis.

*TIPS utk mendaptkan hasil kukusan yg tidak keras atau tidak terlalu lembik:

(i)Sekiranya sukatan semua tepung adalah 2 cwn, maka adunan yg telah dicampur santan hendaklah menjadi 4 cwn. Maksudnya jumlah adunan cair adalah 2 kali ganda jumlah adunan tepung.

(ii)Gunakan cwn yg sama utk semua sukatan.

(iii)Kalau tak de pewarna merah, rinn kekadang guna Rose Syrup F&N..brand lain pun boleh. Kalau guna yg ini tak payah bubuh esen ros daaaahh...

Terima kasih Mak Andam dan Rinnchan... resepi yang sedap dan sirap ros pon sedap...

5 comments:

ady said...

looks so yummy!!!

Sury Abil said...

Suke lah tgok kak gee..kalau dpt lagi best..mana beli mak andam tu..

Mori Said said...

salam gee....mori pun dh buat...dpt warna yang cam nie...bukan pucat...tapi pastel...hehehehe...

Rohah said...

kita suka kak...slow je kalerrr..tetap cantik!!

Bbwana adienia said...

walaupun kuih nampak pucat tapi colornya sweet ja..soft pink gitu..

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015