Tuesday, September 17, 2013

Selamat Hari Malaysia


Rasanya masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Jadi Malaysia... semoga Malaysia terus maju, aman damai dan sejahtera selamanya serta dirahmati oleh Allah swt....    



Kebabom... kebabom...kebabommm....!!!  Layan kuih bom aje la yer... tuan rumah Selasa blues.... heeeee




KUIH BOM

Bahan A.

1 cawan tepung pulut
2 sudu tepung gandum
1 sudu teh garam
Air
Bijan secukupnya

INTI KELAPA

1 biji kelapa parut (seeloknya yang lembut)
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
Daun pandan
air

Masak gula merah, gula pasir, air dan daun pandan.  kemudian tapis. 
Masukan kelapa parut ke dalam kuali dan curahkan air gula yang sudah dimasak tadi.  Kacau sehingga sebati dan pekat.  Biarkan sehingga kering sedikit.  Angkat dan sejukkan.

Bancuh bahan A (kecuali bijan) sehingga menjadi doh yang sebati dan uli sedikit sehingga lembut dan tidak melekat.  Buatkan bulat-bulat anggaran 30 gm setiap satu, leperkan masukan inti.  Bulat2kan lalu digolek ke atas bijan.  Goreng dalam minyak yang banyak dengan api perlahan hingga keemasan.



Daaaa.... jumpa lagi esok yer....


HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015