Monday, May 28, 2012

Apam snow white


Salam Isnin.... huh!! letihnya badan 2 hari berkursus di Janda Baik... tapi seronok dan menghiburkan.... pengalaman yang sungguh manis dan tidak mungkin dilupakan.... selain dapat mempelajarai sesuatu yang baru, dapat pula kenalan baru dan dapat menikmati kesejukan air sungai dan keindahan alam yang sungguh mendamaikan..... Subhanallah....


Apam snow white ini k.gee buat sehari sebelum bertolak ke Janda Baik... k.gee bawa bekal balik ke kampong... sedap dan lembut gebus apam ni.... anak2 suka makan begitu sahaja tak cicah kelapa pon... k.gee pulak suka rasa lemak2 kelapa tu... apapon kuih apam resepi dari My Resepi. oleh qnq0910 ni k.gee ambil dari dapor Ita Masam manis... memang sah lembut, gebus dan sedappppp.....


APAM SNOW WHITE

From : Masam manis
By: qnq0910

3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

"DO IT YOURSELF"

masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu

kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur

campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan

biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...

selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit

note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan



sedap nyaa.....

12 comments:

ibundo said...

gee, nampak gebu gee..
piza instant kat bawah tu pun sodappp..

Gee® said...

ibundo >
ermmm....layan anak2 cuti sekolah Bundo...

hazila said...

Cantiknya gabungan pink dan putih. Sedap ni cicah kelapa parut.

tun_telani said...

Salam kak gee.. comel je kaler putih ngan pink.. tun suka makan apam, letak kelapa byk2 ^^

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Gee cayang wahh gi janda baik yaa.. sha dah pernah bercuti di sana memang best... sejuk dan nyaman aje kan...:))

Wahh apam tu pun bukan main gebus gebas lagi You... nanti nak cubalah..:)) macehh muahzzz

rahel said...

Comel-comelnya Apam snow white ni..sukenyer..Rahel suka makan gak dg kelapa parut yg 1/2 tua..sedap banget..

Qhaifa Nur said...

sedap nama apam ni....
berwarna warni...sedapnya..

CT Delima said...

As'salam Gee

Kalau ctlah bab2 apam ni tak lawa amik pun ct akan amik sendiri hehe. suka makan dan suka juga buat tak ada rasa jemu :)

laskar pelangi said...

alolo.comelnya:))
geram nak ngap...........

Chah said...

nampak sedap gebu dan berat, itu kriteria apam yang saya suka dan ada semua pada apam awak Gee...kahkahkah..akak! sedapnya cicah nyor muda! saya kena tanak nasi dulu lah kalo gitu...ceh!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam gee...
nmpk gebu betul apam snow white nie... sedap mkn ngan kelapa n gula merah suka2 :P

HomeKreation said...

Salam Gee. Nampak gebu jer & kaler kesukaan Liana, sungguh cantik. Insyaallah, kalau sempat Along buat hari ni. TQ for sharing.