Monday, June 18, 2012

Kek Pandan Layer


Salam siaran di pagi Isnin yang ceria... semoga semuanya sihat dan dirahmati Allah hendaknya...  Rindunyaaa.... hampir seminggu dapor maya k.gee senyap sunyi.... bukan tak memasak cuma sudah berjangkit wabak suam2 kuku dari K.Ummi HSH tu barangkali... heeeee.... masak tetap masak tapi mood nak 'menembak' dan idea nak berceloteh tak berapa ada... Itulah bukan senang kan nak update blog setiap hari.... K.gee tabiklah pada para blogger yang tak kering2 idea memasak dan menghapdet.... wa caya lu!! 


Apapon hari ini k.gee gagahkan juga untuk paparan para peminat blog corat coret panorama hidup ini... Kek Pandan Layer ini k.gee sajikan buat minum petang semalam... kebetulan ada tetamu, rezeki merekalah menikmati kek yang sangat lembut dan harum bau pandan ini... Tak rugi mencuba kek ini, memang sedap dan menepati citarasa kami sekeluarga.... Cubalah....

KEK PANDAN LAYER
(Resepi : Kelas Masakan Linn)

Kek Span Pandan

125 gm tepung kek
15 gm ovellete
115 gula castor
5 biji telur (250 gm tanpa kulit)
40 gm air
70 gm minyak jagung
1/2 sudu teh pandan flavor
1/2 sudu teh pewarna hijau epal

Caranya :
- Satukan ovellete, gula, telur & tepung.  Pukul hingga gebu.
- Perlahankan kelajuan,masukkan air+pewarna+flavor.  Pukul lagi kelajuan tinggi.
- Maukkan minyak jagung dan kacau sebati
- Masukkan dalam tin pembakar dan bakar 35-40 minit 170`C.


Kastad Pandan

Bahan A.
180 gm gula castor
500 gm air daun pandan
10 gm halal instant jelly powder

Bahan B
400 ml santan
85 gm tepung hoen kwee
1 sudu teh pewarna hijau
Secubit garam
Hiasan : 1/2 cawan kelapa kering

Caranya :

- Kek span dibelah 3.
- Untuk kastard : Campur Bahan A ke dlm periuk, masa atas api sederhana dan kacau. 
- Apabila mendidih masukkan pula bahan B.  Kacau hingga pekat.
- Angkat dan kacau sehingga suam.
- Gunakan acuan loose tin atau spring form.  Masukkan 1 lapisan kek dan tuang kastard atasnya.
- Buat hingga habis 3 lapisan. 
-  Tuang kastatd hingga tutup keliling kek, hentak sedikit.
-  Masukkan dalam peti ais.
- Keluarkan dan hias dengan kelapa kering.


 

jom jamu selera...


9 comments:

Rohah said...

susah tak kak buat kek ni kak?..dah lama simpan resepi, tp tak pernah buat//takut fail jerr

Liza said...

rajin kak gee buat sampai 3 layer, Liza bab tu yg malas, resepi dah berkurun simpan, mkn pun suka sgt, tp malasnya yg lebih....huuuuhhhh

Gee® said...

Rohah >
rasanya tak susah mana berbanding kek checkered... cuma buat kek span dan cuarah kastad... cubalah

Liza >
k.gee ni pantang tgk kek/menu yg sedap2... suka mencuba... hehehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Gee..cantek..akak pun baru buat..tapi tak pakai custard...malas...cantik Gee buat...nak try cara kek span Gee pula ya.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Askum Kak Gee.. waduh ni best ni.. cantik dan kemas aje kejadiannya.. Insyallah nanti sha nak cuba.. masuk dalamlist tq so much..:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
Wah cantiiknya kek tu akak... Kemas gitu.. Diana suka makan kek gini tp belum pernah lg buat sndiri...

ibundo said...

oooo kek pandan. My feveret . terasa dah kesedapannya dalam mulut ni.. Mintaklah satu slice ha..

Qasey Honey said...

asslm Kak G...QH suka kek ni...biase beli aje..npe nth xtbuat2..hihi..1 hri nti ttunai jugak nti ni...hih

zila norazila said...

salam kak g..
tgk ramai yg dh cuba buat kek nie...smuanya menjadi..nk cuba tkut plak hehhe tkut x jadi.