Monday, June 11, 2012

Nasi impit kuah lodeh . . . back to school


Bertemu lagi di pagi Isnin yang cerah dan sangat sibuk.... hari ini anak2 kembali ke sekolah dengan penggal persekolahan yang baru... lalu lintas kembali sibuk dan ibu bapa mula kecoh bila setiap pagi kelam kabut dengan urusan menghantar anak2 ke sekolah... bagi yang meninap di asrama, kesibukan telah bermula sejak semalam lagi... termasuklah k.gee yang terpaksa berkejar menghantar 3 oarang anak di tempat yang berlainan sebab hb out-station...  masing-masing tak mahu balik awal, sudahnya emak lah yang letih... start pukul 3 hantar sorang, pukul 4 hantar sorang lagi dan yang last pukul 6.30 baru sampai di asrama dek jalan sangat sesak... mujurlah warden asrama faham masalah yang dihadapi...  syukur alhamdulillah ....


Hari ini rumah kembali sunyi sepi tanpa riuh suara anak2... mujurlah si eQa ada menceriakan rumah... kalau tidak pakat k.gee dengan hb ajelah... itupun nak pergi sekolah pagi ini liat aje setelah dua minggu bangun lewat... 


Oklah berbalik pada menu hari ini... ops menu semalam sebenarnya... k.gee sajikan nasi impit dan kuah lodeh... menu orang Johor ni kan CT... Dah lama tak makan kuah lodeh bila teringin tu terus buat... ialah .... sekali sekala kita rajin-rajinkan diri la pulak... tak gitu ayahnya...? hehehe

Resepi Kuah Lodeh

Sumber : Potret kasih
Olahan : gee-hut @ kak gee

10 btg kacang panjang
1/2 biji kobis
1 biji karot
1/2 biji sengkuang
1 keping tempe -  dipotong dan goreng sebentar
1 paket suhun ( 50 g )
1 paket tauhu kering/ fo chu ( 50 g)
100 g udang basah
1 1/2 kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa

Bahan kisar

1 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3/4 inci lengkuas
1 batang serai
4 biji cili merah
1 inci kunyit hidup

Cara penyediaan

1. Semua sayur2an di bersihkan dan dipotong kecil2.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan santan dan sayur2 an yang lain, suhun, fuchu dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.
4. Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

7 comments:

rahel said...

Salam Kak Gee...nasi impit dengan kuah lodeh memang gandingan yang mantap..berselera gue makan..

dapurCikWan said...

Salam Kak Gee, menu org johor ni..kawan cikwan org johor selalu masak lodeh..kalau nak cari kat terengganu memang susah skit..jarang2 jumpa. ;)selalu jgk cikwan makan yang ada sambal pedas..ala2 sambal2 nasi lemak gitu. sedap.

ibundo said...

sodap sodap... my feveret ni. Dalam sebulan wajib buat sekali..

Nur-nba said...

Kak.. nak tapau semangkuk.. hehe :)

FnF Simple Life said...

salam kenal kak...aduh sedapnya lontong...feveret saya dan anak2 ni

Shahriah Abdullah Novelis said...

Askum Kak Gee..wahh hebatlah akak ni.. 3 tempat hantar anak lain tempat hehee.. samalah sha dulu pun kalau boleh nak balik asrama nak lambat hehhee...

Wahh Kak Gee sedapnya lontong tu.. terbaik!! kecur tak sudah ni hah!

wana yusuf said...

salam Gee.... nampak sedap sgt nasi impit dgn kuah lodeh tu... saya kalau makan nasi impit dan kuah lodeh ni satu hari sampai berulang2 kali... punya lah peberettt!!! apa2 pun thanks sudi cuba resepi tu!!!