Thursday, June 28, 2012

Choc bottom banana square


Assalamualaikum teman2 blogger dan para peminat pondok k.gee... Sarapan apa yer pagi ini? Mesti makan yang enak2 kan... biasanya kalau di Kuantan menu sarapan penuh dengan hidangan berbagai-bagai nasi... nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang, nasi berlauk, nasi goreng, nasi kerabu dan tidak ketinggalan berbagai2 kuih muih dan pulut.... kalau sesiapa yang sedang berdiet tu eloklah makan di rumah saje dengan menu sihat memasing yer...


Pagi ini k.gee tak sediakan sarapan sebab penghuni di rumah semuanya berpuasa... eQa sorang tak puasa... lagipon k.gee akan bertugas rasmi ke Janda Baik jadi tak sempat nak ke dapor pagi ini... Choc bottom banana square ini k.gee buat petang semalam dan tapaw ke JB untuk rakan2 setugas.  Sebenarnya k.gee dah pernah buat kek ini 2,3 kali tapi resepi dari min's blog yang k.gee ambil dari nasilemaklover ini sangat sedap dan keknya sangat lembut... memang terbaek!


Chocolate-Bottom Banana Squares
Rujuk : nasilemaklover
(recipe source : adapted from Mins' blog, 1st posted by Hearty Bakes, with minor changes)

Ingredients:

125g butter, softened
120g sugar
1 egg (lightly beaten)
1 tsp vanilla / Rum
220g ripe bananas (mashed)
180g cake flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2tbsp cocoa powder
1/2 cup chocolate chips

Method

1. Line the base of a 8” square baking pan (removable base) with baking paper.
2. Sieve flour, baking soda and baking powder, add in salt and set aside.
3. In mixing bowl, cream butter and sugar till light and fluffy.
4. Drizzle in the eggs, vanilla/Rum and mashed bananas, beating thoroughly.
5. Add in flour mixture and mix it well.
6. Divide the batter into half. Add the cocoa powder to one portion of the batter. Spread cocoa batter in the baking pan then followed by another half of plain batter. Smooth the top.
7. Sprinkle top with chocolate chips.
8. Bake at pre-heated oven at 180c for 30mins or test batter done with a toothpick or fork.
9. Cool and cut into squares to serve.


11 comments:

rahel said...

Salam Kak Gee..
wah..nampak soft la kek ni..kalau ada pisang mesti enak banget...

ady said...

as-salam
wow!!! this is really yummy!!!looks great!!

ummiakid-lily said...

Nampak sedap...nak² gabungan pisang & coklat...

Chah said...

kak Gee

Dah hangkut semua ke kek tu untuk kengkawan kt JB nun? ada belen2 tu saya ambik yer.... termengidam pulak nengokkan kombinasi cekelat ngan pisang yg pastinya sedap tu kan...

zila norazila said...

salam syg kak gee..nampak gebus jew..nak bawak balik jgk:)

tun_telani said...

salam kak gee.. this one is absolutely the best squares ever!! tun bln makan seloyang sorang2. haha

Nuwairani Ismail said...

inilah resepi yang dah lama tersimpan tapi belum terbuat lagi..hadoi...kene cari pisang la minggu ni

ibundo said...

gee.. nampak sedap banget.

Rohah said...

seronok tgk rasanya bila kengkawan post pic kek, teringin nak buat tp kenapa la malass sangat nk membaking..fuhhh semangat..geram tgk kek akak, bertambah2 smangat tp belum tentu projek membaking akan dibuat..uhuuu

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Gee..

Promote terbekkk kek ni kak..hehehe... Mmg dah ada dlm senarai list yg nak dicuba tp ntah bila nak buat ..hehehe... Cam best sgt sbb suka gak kek2 yg letak pisang ni...

Aymy With L♥ve said...

Salam Kak Gee... Sedapnya nampak kek tu... Kek pisang sedap, kek coklat pun sedap... campur dua2 bersedap-sedap lah nampaknya... akan cuba dlm masa terdekat nie... Tq for recipe...