Monday, February 18, 2013

Nasi dagang gulai pucat


K.Nor :  Gee! kenapa gulai nasi dagang tu rupanya pucat ?
Gee-hut :  Alahai malunya... pestime buat lah K.Nor... main hamtam keromo jer... hehehe
K.Nor :  Ahaaa... nanti K.Nor bagi tips macamana nak buat gulai nasi dagang yang kaw yer..  
Gee-hut :  Terima kasih K.Nor... muah muah... cayang k.nor...



Ini pertama kali mencuba buat nasi dagang... bertungkus lumus di dapur... sebenarnya sudah lama teringin nak mencuba akhirnya terlaksana juga hasrat di hati bila terjumpa rempah gulai nasi dagang di pameran Halfest dan terus beli... cuma gulai ikan tongkol tu agak pucat sikit... mungkin kurang cili kisar kot...komen K.Nor... Untuk resipi ini k.gee gunakan kaedah lama iaitu masak santan terlebih dahulu sehingga naik minyak baru masukkan rempah gulai... rasanya boleh tahan sedap cuma rupanya kurang berseri kan... Tak mengapalah... next time buat lagi yang berseri-seri pulak guna resipi kaw dari dapor K.Nor.. hehehe.. nasib baik ada sifu...  Jadi kali ini k.gee pinjam resipi gulai K.Nor untuk paparan di sini yer...


NASI DAGANG

Bahan-bahan

600 gm cawan beras
100 ml beras pulut
30 gm halba
400 ml air
400 ml santan pekat
garam secukup rasa

Bahan utk DiMayang

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 cm halia

Cara-cara membuatnya

1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendam semalaman.
2. Toskan dan kukus sehingga naik wap.
3. Masukkan dalam mangkuk dan siramkan dengan santan cair. kacau rata.
4. Masukkan semula  ke dalam kukusan dan kukus lagi 10 minit.
5. Taburkan halba, hirisan halia, bawang dan kukus sekali lagi sehingga naik wap.
6. Masukkan dalam mangkuk besar dan siramkan dengan santan yg telah digaulkan garam.
7. Gaulkan rata dan hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar.


GULAI IKAN AYA@TONGKOL (Gulai Nasi Kuning/Dagang)

resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:

1 ekor ikan aya@tongkol
3kpg asam keping
sedikit garam
air secukupnya


Bersihkan ikan aya dan potong.
Masukkan dalam periuk dan masukkan asam keping, garam dan air.
Air hendaklah melebihi paras ikan.

Masak dgn api sederhana sehingga air tinggal lebih kurang 1/4.
Lagi lama ikan dimasak lagi sedap, isi ikan pun lebih pejal.


Bahan2 kuah:

4 sudu besar cili mesin
7 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1in halia *
1in lengkuas *
1in kunyit hidup * ( * diblend )
3 sudu besar rempah gulai nasi dagang ~ boleh guna rempah cap bunga ros kalau tak ada rempah khas utk gulai nasi dagang
2/3 cawan santan fresh/pekat
4 cawan air
air asam jawa
sedikit belacan ~ optional
nisan/gula melaka
garam
sedikit gula
7 - 9 bj cili padi
minyak

Bahan penumis:

1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan penumis.
Biarkan hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Goreng hingga cili menjadi garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Masak hingga sedikit kering dan masukkan rempah gulai.
Masukkan 1/2 cawan air dan masak lagi hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan lebihan air dan masak hingga mendidih.
Masukkan santan dan renihkan hingga kuah mendidih sambil sesekali mengacau.
Masukkan air rebusan ikan, jus asam jawa, belacan, nisan/gula melaka, garam dan gula.
Masak hingga kuah sedikit pekat dan masukkan ikan yg dah dimasak tadi.
Renih lagi kuah hingga kepekatan yg disukai.
Sekiranya kuah terlalu pekat dan tak pecah minyak bolehlah ditambah air panas dan masak semula hingga keluar minyak.
Masukkan cili padi dan masak lagi sekejap dan baru lah dipadamkan api.

* ikan aya lebih sedap direbus lebih awal dan dibiarkan supaya rasa masam2 tu meresap ke dalam isi ikan.
** kalau ada belimbing buluh, boleh lah diletak dlm gulai ni. nanti rasa gulai lagi sedap :)


Ta Ta...


9 comments:

hazila said...

Ermmmm sedapnya nasi dagang. My fav ni kak Gee...

Liza said...

alamk, ni pun peberet Liza ni...hihihi

Mori Said said...

sedaappnya gee...tengok nasi dagang tu...

Marsita yahya said...

Kak G, ni feveret kalau raya haji selalu kenen kakak ipar saya buatkan..

Sury Abil said...

Dap ni...lama dh tak buat...suka ikan tongkol...pekena lg ngn kuah yg kaw2...pehhh...:-D

CT Delima said...

As'salam Gee

lama betul tak pekena nasi dagang..terbaek!

Rohah said...

takpe kak, janji sedap...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Rajennnn masak nasi dagang...:)

K.Nor said...

haishh dia letak ayat2 kita kat entri la pulak.. pok montot ni kang hehehe