Friday, February 1, 2013

Mi bodo jer


Salam Jumaat dan salam bahagia kepada teman-teman dan pengunjung dapor gee-hut... Subhanallah... Alhamdulillah... Allahuakbar.... Pagi-pagi lagi hujan sudah turun.... nyaman sekali cuaca dan mendamaikan... Cuma tuan rumah tak berapa damai sebab pagi ini terlewat bangun... kelam kabut dibuatnya... sempat masak mi bodo jer untuk hb dan ayahanda bersarapan di rumah... nasib baik eQa sempat sampai ke sekolah sebelum loceng berbunyi... cuma mak dia lah yg kelewatan punch card... hehehe jangan marah yer bos....



Menu mihun memang menjadi menu faveret di rumah kami... k.gee memang sentiasa standby 2,3 bungkus mihun dalam stok... kalau tak ada idea nk memasak selalunya mihun lah menjadi sasaran... kalau rajin sikit buat mihun dengan macam2 rencah dan kalau tak rajin, mihun bodo jer laaa... godek2 mi bersama bawang, cili dan telur... dan tambahkan sedikit kiub ikan bilis maggie untuk menambah rasa.... hehehe cepat dimasak sedap dimakan... kannnn   



MIHUN GORENG BODO versi gee-hut

1 bungkus mihun (curah air panas dan toskan)
2 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu cili kisar
1 biji telur
Minyak
1 kiub ikan bilis maggie
Sedikit kicap (kalau suka)

Kisar atau tumbuk kedua2 bawang dan tumis ke dlm minyak panas.  Tambahkan cili kisar, kiub ikan bilis dan telur.  kacau2 kan. Masukkan mihun dan gaul rata.  Tambahkn kicap dan sayur2an jika suka.  Gaul hingga sekata dan masak.  Angkat dan hidangkan.   


Mihun bodo sudah siap... jom!!!


6 comments:

ady said...

as-salam
ngancam betui bihun goreng tu..

Marsita yahya said...

bodo2 pun sedap kak Gee.

Cendana Kasih said...

hahaha... bihun bodo gini la selalu abis time malas/lapar.. mengancam sungguh cili jeruk tu...terliur tawwww

Qasey Honey said...

hehe bodo2 mee tu pon kak G tetap nmpk kesedapannya..myelerakan dtmbh dgn cili jeruk tu..wallaaaa

Mieza said...

ini tak bodo dah ni kak gee..ini bihun cerdik nih..

Mamasya said...

Aslmkum k.Gee
mihun special ni k.Gee...siap berhias telur...ada ayam goreng..cili jeruk..kenyang mkn...