Tuesday, March 13, 2012

Muffin strawberi marble


Ini kali kedua k.gee buat muffin ini... Mula-mula dulu k.gee buat marble kuning dan coklat dan taburkan coklat rice sahaja, kali ini k.gee marblekan strawberi dan coklat bersama coklat chips pula.... terima kasih Ayu yg memperkenalkan muffin yg sangat digemari anak2 dan keluarga k.gee.... terima kasih juga kepada penyumbang resipinya yer... Puan Ruhaya,  Diah–badariah abd rahman.blogspot.com dan Kak Am@Seroja Kitchen... terima kasih for sharing... saaaayang semua



Muffin ini k.gee buat dua adunan sebab satu adunan dapat 14 biji sahaja...  anak2 suka dan kebetulan k.gee bawa bekal ke Jerantut masa kenduri kahwin anak saudara hb baru2 ini... al maklumlah bertolak dari Kuantan awal pagi jadi tak sempat nak sarapan... Inipun berebut2 makan dengan anak2 saudara... teksturnya yg lembut, moist dan aroma strawberi yg k.gee adunkan membuatkan muffin ini bertambah enak dimakan... tapi sayangnya dapat makan sorang sikit aje.... ok nanti untie buat lagi yer...


MUFFIN STRAWBERI MARBLE
Rujukan : Ayu

Bahannya:

100gm butter
120gm tepung gandum * atau tepung naik sendiri,
(*kalau guna tpg naik sendiri tak perlu ltk b/powder)
80gm gula halus
60ml susu segar (k.gee gantikan dengan aiskrim strawberi)
1 biji telur
1sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh paste coklat emulco
1 sudu besar serbuk koko

Cara - caranya :

Ayakkan tepung bersama baking powder.
Pukul butter hingga kembang & masukkan gula & pukul sebati.
Masukkan telur & esen pukul (2 minit )
Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar (pakai senduk @ whisk bagi sebati )
Bahagian 2 bahagian.. 1 bahagian warna kuning (k.gee buat warna pink) & 1 bahagian bubuh serbuk koko & chocolate emulco.
Bubuh dalam papercup 3/4 penuh & taburkan coklat chip @ ikut suka.
Bakar 30 minit - 180' @ mengikut oven masing - masing


Cuti-cuti sekolah ni sesuai lah buat muffin layan selera anak2...

10 comments:

ijayuji said...

Salm kak gee! ni mcm mafin bersuratberanakkan cupcake dia punyer tekstur ehehe.... sedap strawbery tp kalau kat umah ni, namanyer buah2 mmg tak laku tp kalau kita mmg suke perasa buah2 dr cekelat, dulu2 suke lerr cekelat tp sejak2 dah masuk 3 series ni, jadi kurang minat dgn cekelat kalau marble takpe sbb kurang cekelatnya hihihi..

Gee® said...

Ika >
k.gee & anak mmg suka muffin ni...yg strawberi tu k.gee cairkan aiskrim strawberi bukan buahnya... sedap & wangi jer...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam pagi Gee...
Rajin membaking..mama nie nk buat tapi kt rumah bdk2 takde..
Mesti best ngan bau strawberry

hazila said...

Salam,
Dah lama tak buat muffin...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam..pagi2 dah tergoda ni...

Qasey Honey said...

alahai comeiiinya mupin tu semua..gebu pulak tu...mesti sedapkan bile dh dimarblekan gitu

izahdaut said...

ni sama dengan resepi oren marble tu ke kak? hehe.. bila tah nak try.. sodap benor nampaknya tuu

sabar dubai said...

salam kak gee...best pulakk namapk muffin tuh...kite kene stop dulu baking2 ni....kene diet hehe

Ayu said...

assalam gee,
hehehe..my mum & kids pun suka muffin /cupcakes ni..memnag dia orang sound suruh buat lagi tapi kita malas pulak..heheh....gee tukar perisanya ke strawberry ya..ermm pasti sedap juga ni..

tun_telani said...

wah.. letak aiskrim strawberry dlm adunan dia? 1st time tun dgr. tun suka buat mapin sbb kejap je siap. tp tu la, duk 2org je dumah ni, hubby tun kurang minat pulak mapin ngan cupcake, mkn sorang2 je la bila buat.