Tuesday, June 5, 2012

Checkered cake... comot


Percaya tak...? 6 kali tangan k.gee menggigil buat kek ini... pertama sekali masa nak hulur RM ke tokey kedai tu.... berdegup telan air lior kejap... keduanya masa nak susun damnya, ketiga masa nak deko atas kek tu... ketar, gigil campur sesak nafas... keras tangan ko... keempat masa nak potong kasi nampak damnya... tarik nafas dalam2... kelimanya masa nak tembak foto bagi fotogenik dan yang last masa nak hulur ke kengkawan di ofis untuk food tester... hehehe kampung betul lah k.gee ni kan.... peraq kata chah...


Tengoklah gambar pon blur semacam jer... inipon hb yg tolong snapkan... terima kasih hb.... dan juga berbanyak2 terima kasih kepada Ayu Singapore, Aunty Yochana, Shuhairi Shuhani dan Ita masam manis yang mengilhamkan k.gee untuk mencuba kek ini... Keknya dari resepi Ayu manakala buttercream dari Shuhairi dan ganachenya oleh chef amir dari dapor Ita Masam manis... confirm! gabungan resepi yang memang sedap dan mantap sekali...  kalau tak letak topping pon dah ok... K.gee sharekan resepinya di sini pula yer...  minta halalkan yer...

 


CHECKERED CHOCOLATE CAKE
By: Aunty Yochana

180 gm. Butter
250 gm. sugar-(Ayu used 220g)
3 nos. eggs
1 tsp. vanilla essence-(Ayu added 2 tsp)
200 ml. fresh milk
250 gm. cake flour
10 gm. baking powder
1/2 tsp. salt
60 gm. cooking chocolate - chopped coarsely and melted

Ganache: Mix together and double-boil
250 gm. chocolate-
180 gm. Dairy cream

Method:

(1) Beat butter and sugar till creamy.
(2) Add in eggs one at a time and beat till well mixed.
(3) Pour in the fresh milk gradually and if it cuddles, add a tablespoon of flour and then mix till creamy. Add in salt and vanilla essence.
(4) Add in the balance flour and baking powder and mix thoroughly.
(5) Divide the batter into 2 portions, giving a bit more to the plain portion.
(6) Add melted chocolate into the lesser portion.
(7) Use piping bags, fill up the bags with batter and pipe alternately into the ring and then lift up the rings.
(8) You need 3 trays of 9" cake pan to pipe the alternate colours.
(9) Bake at 175C for about 35 mins or till cooked.
(10) For ganache, put all the ingredients into a microwave bowl and microwave it till chocolate melts, stir it till smooth and let it set before pouring onto cake.-(Ayu double boiled it)
(11) Spread each layer of cake with ganache and lay the cakes alternately to get a checkerboard pattern.
(12) Pour balance ganache onto cake and set in the fridge before slicing it.
(13) Slice with a warm knife but not too hot otherwise the chocolate will smudge the cake and it looks untidy

BUTTERCREAM
Bahan2..
500 gm krimwell
250 gm shortening
50 gm butter
250 gm gula aising - ayakkan

Cara2nya..

1. Satukan semua bahan2 dalam mixer, pukul selama 7 minit atau sehingga sebati.
2. Pastikan semua bahan2 sama rata.
3. Boleh di tambah pewarna atau perasa.

GANACHE COKLAT
oleh : Chef Amer Hamzah
Rujukan : Ita Masam manis

Bahan:

300 gm krim tenusu ~ whipping cream
30 gm sirap glukos~ boleh didapati di kedai jual bahan kek
500 gm coklat gelap ~ hiris halus
20 gm butter ~ ita tambah
Didihkan krim dan sirap glukos.
Tuangkan dalam bekas yg berisi coklat gelap
Kacau rata hingga coklat larut sepenuhnya
Tambahkan butter
Kacau hingga adunan licin dan berkilat
Tuangkan atas kek yang telah disapukan dengan krim terlebih dahulu.
Tuang ketika adunan masih cair dan licin untuk mendapatkan permukaan yang licin dan cantik 

11 comments:

rahel said...

Wah..ada checkered cake..sedap tu..

Gee® said...

rahel >
hehehe... percubaan pertama, k.gee rasa nk fengsann...

zila norazila said...

kak gee
cubaan pertama tp kira dh ok jgk tue..nnt lama2 mmg boleh pro..:) mesti sedap kek tue:)

Qasey Honey said...

asslm kak G...ok la tu kak...pcubaan ptama dh gitu kjadiannye...bila dh bkali buat mesti mletopp tu...apa2 pon kek tu nmpk sedap...

tun_telani said...

Salam kak gee.. wahh.. dh berchecker jugak ye.. tun xjumpa lg acuan dia. nmpk sedap kek tu, mewah dgn ganache lagi.

CT Delima said...

As'salam Gee

clap3x wahhhh percaya atau tidak inilah hasil Gee yang sangat cantik Tahniah Gee, berjaya juga akhirnya. ct jer yang belum buat kek dam2 ni hehehe

Juwita Jamaludin said...

salam kak gee.. cantik kek akak walaupun first time.. tahniah.. bestnya ada loyang tu..

ibundo said...

wah.. tabik lah kat ko gee boleh buat kek checkered macam tu. Deco pun okay per..

ibundo said...
This comment has been removed by the author.
Ayu said...

Assalam Gee,
wah itu dia checkered cake yang sangat cantik..kita bekenan deco tu gee..very sweet..tahniah gee..
terimaksih kerana sudi mencuba recipe cake tu ya..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Tak pernah buat kek macam ni.Teruja menengoknya

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015