Monday, May 20, 2013

Bahulu moden dari seberang...


Kuih bahulu kacang hijau ini k.gee terpandang di dapor CMG minggu lepas... kata CM kuih ini berasal dari blog masakan Indonesia... k.gee pon teruja sama nak mencubanya bila CM kata kuih ini gebu, lembut dan bila digigit terus menglungsur ke dalam tekak... k.gee membayangkan pastinya kuih ini harum baunya macam bau kacang hijau yang digoreng... kebetulan tepung kacang hijau masih berbaki selepas buat koleh kacang ituhari... aaargh! meronta2 nak mencubanya...   


Confirm !! kuih yang lembut, gebu dan ala-ala kek span gitu.... memang sangat sedap.... terima kasih CMG... tak rugi mencubanya... cuma kuih k.gee tak secantik kuih baulu CM yang kecil molek... hehehe


BAHULU KACANG HIJAU
Sumber : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)

75 gram tepung gandum*
25 gram tepung kacang hijau*
1/4 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
1 camca besar Ovallate
100 gram gula pasir
20 gram mentega, cair dan sejukkan
1/2 camca teh esen vanilla (cm tambah)
1 camca besar pati santan (boleh ganti dengan susu segar)

CARA MEMBUATNYA :-)

1.Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup sesuai atau guna paper cup jenis keras. Ketepikan.

2.Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (kurang lebih 7 minit). Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Putar sebati.

3.Masukkan esen vanilla, pati santan dan mentega cair. Gaul rata menggunakan spatula. Sudukan ke dalam acuan 3/4 penuh (atau hampir penuh), buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan dan boleh hidangkan untuk minum petang..



Jemput makan semua....



9 comments:

rahel said...

Wah...sarapan pagi ngan bolu er...sedap tu...

Cendana Kasih said...

salam...sedapnyer bahulu kacang hijau...cantik plak tu...

Sury Abil said...

Dapp ni kak cicah kopi o...resepi nk save..nnti nk try gak..

Mori Said said...

Tengok bahulu tu.. Sedap sungguh... Yummyy nyer

fazianbatrisyia said...

kalau cam tu katanya sedap...sy akan cuba nanti...

zila norazila said...

aritu nampak CMG show zila pun trgoda tgok..tp keep resepi dulu kak..tggu thun dpn baru leh buat nie..:)mmg nmpak lembut..

Mel said...

sedapnya kalau dapat makan bahulu panas2..minta sebekas kak ^^

Chah said...

err kak Gee, tepung kacang ijau yg buat koleh kacang tu samalah yg kita guna buat putu kacang kan> hehe mulalah buat2 bebal..kekeke...
kuih2 gini sedap geng kan dengan teh o nipis...duduk plak bersila..apa lagi...

zana fahmi said...

huhu..kakpb teringat dulu, beriya2 beli tepung kcg hijau tapi sampai berkulat tak jadi hape pon!

kakpb fanatik juga dgn kacang hijau, tak boleh tengok, tekak ni meronta2 nak makan. mslhnya...kakpb sorang jek..huhu

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015