Tuesday, May 28, 2013

Kek buah versi bakar


Assalamualaikum... apa khabar anda di sana? rindunya sama kamu semua... beberapa hari ini dapor gee-hut kesunyian sebab tuannya bercuti-cuti Malaysia sambil memenuhi beberapa undangan perkahwinan... semalam selamat sampai ke rumah dan seharian berdansa dengan kain baju yang hampir segunung tingginya... hehehe biasalah.... kannnnn


Ok, seperti biasa hari ini dapor gee-hut kembali bersiaran dengan menu kek buah versi bakar... Kek ini k.gee buat sehari sebelum pergi bercuti... asalnya tergoda melihat kek buah kukus di dapor Shiela Spices Journey, Hanamemories dan Yatiememories... memang terliur dibuatnya.... tapi k.gee tak berapa rajin nak mengukus jadi k.gee selongkar resepi kek buah bakar yang mudah dan cepat disediakan... tak perlu pakai mixer cuma godek2 dengan senduk jer... alhamdulillah kek yang sangat sedap... yummy!!



KEK BUAH

Sumber : RuhiL, Amirul Syafiq
Olahan : gee-hut

Bahan A :-

250g butter
380g susu pekat manis
400g fruit mix (k.gee guna raisin dan buah ceri jer)
1 cwn air

Masak semua bahan di atas api sederhana sampai butter dan susu pekat larut.. aku bg raisin n sultanas tu agak kembang.. then ketepikan.. sejukkan.. tunggu 3-4 jam.

Bahan B :-

2 biji telur
380g tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
1/2 cwn jus oren sunquick (jadikan 1/2 cwn je.. bancuh ikut sedap rasa..)


Bila bahan A agak sejuk.. masukkan telur kacau rata.. masukkan tepung + baking powder + soda bikarbonat sedikt demi sedikit.. kacau rata.. bubuh sekali jus oren.. kacau rata..

Kemudian tuang ke dalam loyang yg telah digriskan dengan butter atau lapik baking paper.. bakar dalam oven suhu 180 celcius lebih kurang 1 jam atau gas mark no 3.. ikut oven memasing lah.. sampai masak.. kalau cam lambat je masak tu.. tutup loyang korang tu.. cepat sket masak..



Taraaa....!!! senang kan...
cubalah....



p/s : Tahniah buat anak saudara hb, Izdihar Nadirah dan pasangannya Azrul Amron... Selamat Pengantin Baru dan selamat menempuh gerbang rumahtangga... semoga dipanjangkan jodoh, dikurniakan cahayamata dan berbahagia selalu hendaknya...

13 comments:

Chah said...

ngantor perantin yer...mesti puas dapat makan udang panjat2 nenas atas meja beradap kan..ngeeee
kak gee, sayapun terguda tgk kek buah.tapi ntah nape kalo makan kek ni kena kerik sikit2..x boleh nak ngap sektul sekali gus nape ntah..ke sbb dia manis ek? versi kain menimbun ni...eh versi bakar ni manis dia sedang2 saya tak kak?

Mel said...

terliur kak gee tengok kek buah ni..lagi2 versi bakar...alahai sedapnya..lagi2 hujan gini

mama sara nur said...

assalam kgee
cuti2 Malaysia, best tu nak cuti sekolah ni kan bw family
kita awal cuti memang tak dpt kemana2
huhuu next baru blh
sy pun buat kek buah tp versi kukus tgh tunggu hasilnya he hee
cc sek musim org wat kenduri

Cendana Kasih said...

ck pun dh siap masak kek buah tu...tunggu sejuk jap..hehehe... tp dh potong sikit makan..ermmm..bestnyer..

tun_telani said...

Salam kak gee.. tun xpenah buat kek buah sendiri. biasa mkn pun atas flight MAS. haha.. mmg dia serve kek buah. biasa tun xleh makan byk sgt kek buah ni, sbb yg penah makan semua manis2 dr kek biasa kan.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya... rajin membaking ye Gee :D

Mieza said...

Kak gee..mieza pun buat kek buah 2-3 hari lepas..nnt mieza tayang ye haha..tapi kat umah mieza ni tak ramai suka fruit cake melainkan mieza sornag huhuhu

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...wahhhhhh geram bila tengok kismis yang berdot dot banyak-banyak macam tu....terus terliur

zila norazila said...

time cuti sek nielh best jln2..kt perhntian plus org pn ramai jew..kak jee mmg rajin..meh kasi zila rasa seketui..:)

inahar ali said...

waduh..kek feveret akak ni tau!

Perjalanan Ku said...

Maaf tnya... 1 cwn means brape ml ye? Lain cwn lain pulak ml nya kan... thanxs

rohana ali said...

Tmaksih kak gee...saya dah buat sedap resipi ni...halalkn ya kak gee

rohana ali said...

Tmaksih kak gee...saya dah buat sedap resipi ni...halalkn ya kak gee

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015