Thursday, December 22, 2011

Cucur air panas...ringkas bukan malas


Selamat pagi semua....waaa nampak ceria hari ini walaupun hujan mencurah2 turun membasahi bumi... oh ya....hari ini anak2 PMR akan mengambil keputusan peperiksaan mereka... apalah nasib mereka yer... semoga semuanya beroleh kejayaan cemerlang... doa untuk mereka...

Kalau nak kata malas, malas lah juga tapi bab menyediakan juadah untuk suami dan anak2 ni sudah jadi tanggungjawab sang isteri dan ibu.... malas ke rajin ke.... ke dapor juga kan... masak yg simple2 pun tak mengapa janji kita ikhlas untuk mengisi perut insan2 tersayang...


So, hari ini juadah buat anak2 dan ayahnya cucur air panas sahaja... hujan2 begini semuanya laju... sekejap licin semangkok... ringkas dan mudah resipinya... cucur air panas ni lembut dan garing diluarnya... sedap dicicah dengan sos cili...


CUCUR AIR PANAS

Bahan-bahan:


1 mangkuk tepung gandum
Udang/ Ikan bilis
Air panas menggelegak
Sedikit garam
Cili merah        } potong nipis2
Bawang besar  }

Kaedahnya:

Campurkan semua bahan di dalam mangkuk dan curahkan air panas menggelegak sedikit2.  sambil tu kacau sehingga campuran tadi jadi pekat. panaskan kuali, masukkan minyak masak untuk goreng cucur tu (deep fried). goreng lah cucur macam biasa.

5 comments:

Liza said...

salam kak gee...sama la kita, Liza pun buat cucur gak ari ni,tp cucur bayam....best gak kan mkn cucur2 ni....hihihih

Ida,Japan said...

nampak sedap jer cucur tu ..simple tapi menda ni yg sgt laku kan k'gee..bila2 boleh la try ni..mekasih

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Gee..simple-simple janji sedapppp lagi lagi makan time panas kan....Cucur kudapan yang tak pernah lapuk sejak berzaman

hazila said...

Hujan hujan sedap makan cucur bilis cicah sos...

CT Delima said...

As'salam Gee

Selamat petang Gee, baru ni sempat menyinggah. kesibukkan datang melanda, maklum lah 2 hari sakit kepala banyak benda yang ditangguh :)

Gee...selalunya cucur macam ni makan masa hangat2 memang sedap Gee, ct pun kadang2 kalau dah tak tahan sanagt lapar. godek2 juga tepung dengan ikan bilis jer. cecah nagn sos cili sedapppp!..hihihi