Saturday, April 21, 2012

'Golden' kari...


Ini pertama kali k.gee makan ikan bawal emas... isinya lembut dan sangat lemak... rasanya ada iras2 ikan jemuduk tapi bawal emas lagi lembut... rasanya kalau dimasak stim pun sesuai... kali ini k.gee mengkari atas permintaan cik hb.... sedapnya makan, bertambah2 nasi...


Di Kuantan harga ikan agak mahal... kadang-kadang 2,3 kali pusing di pasar nak beli ikan yg murah... tapi sorry yer.... ikan bilis yg kenit tu pon mahal.... kalau nak yg murah pancing sendiri lah makcik yer... ikan bawal emas ini mencicah ke rm 20++ sekilo.... adehhh...nampaknya sekali sekala bolehlah makan ikan sedap ni... tak mampu wehhhhh 


Resipi kari ikan yg biasa2 saje... sengaja letak tajuk yg glamer....hihihi... Layannnnn


KARI IKAN BAWAL EMAS

Bhn:

1 ekor ikan bawal emas dibersihkn dan dipotong

Bahan dikisar:

1 biji bwg besar
1/2 inci halia
5 ulas bwg putih
3 sudu serbuk kari (k.gee guna kari Babas)

Bahan2 lain:
1 sudu cili kisar
sedikit air asam jawa
11/2 cwn santan
Garam secukupnya
Minyak utk menumis

Caranya:

1. Panaskan periuk.dan masukkan minyak.
2. Tumis bahan yg dikisar, masukkan cili kisar/cili boh. 
3. Tambahkan serbuk rempah kari dan kacau hingga naik bau dan pecah minyak.
4. Maukkan ikan dan gaul rata. biar ikan sebati dgn rempah seketika barulad masukkan santan dan kacau perlahan.
5.  Jika suka boleh tambahkn sayur seperti terung atau bendir. 
6.  Masukkan garam dan air asam jawa dan biar mereneh seketika.tutup api.angkat
7. sedia utk dihidangkn......


jemputlah...
 

11 comments:

tun_telani said...

salam kak gee.. ikan bawal mmg sedap. tun xpernah buat kari,biasa buat sweet sour je. mmg skrg ikan mahal, kt bintulu ni pun, ingatkan murah laa. rupanya mahal jugak, cuma kt sini ikan fresh, so xde la stress sgt bila beli mahal tu.

rahel said...

Uwaaaa...cantek kalernya kuah kari ikan ituuu...tolong letak byk2 kuahnya dalam nasi ek..

Cheq Sue said...

kak, kat tempat saya ni anak kebung pun dah 8 hengget sekilo, kalau bawal ni entah2 2 3 poluh ringgit sekor... :)

saya kalau terbeli bawal tu suka goreng sweet sour aje...

Amie said...

oooo...ikan bawal emas ye, di tempat kami orang panggil ikan putih, memang sedap masak kari.
pertama kali dengar nama ikan jemuduk, teringin nak tengok rupanya dan merasa isinya...

Qasey Honey said...

asslm Kak G...wah sedapnya tgk lauk kari tu...fav QH menu ni tau...hari2 mkn pon xpe...xjemu...tp ikan jemuduk cmne la agaknya rupanya..xpenah dgr lak seblm ni...nti Kak G tunjukkan yer ikan tu...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wow love pun baru first time makan bawal emas hari ni. Goreng berempah je. Mintak kari sikit kak...yummmmm!

Chah said...

Gee...bila tengok tajuk, saya memang terpikir kari bawal emas kot..heheh..bijak juga kak kedek ni kan?

Saya tk penah buat kari, tp stim tu mmg selalu guna ikan ni..mmg lemak bermadu gitu..hehehe..Ohh kat sini dlm 17 sekg ikan ni...tp bawal putih sampai 25 hengget..sentap mak!

saya vote bawal emas berbanding bawal itam or putih...

Rohah said...

salam..
ada lagi ke ni?..sedap guna bawal nie, ada rege..hihi,puasmakan sbb banyak isi..

zila 4ever said...

kak gee..
biasanya sy buat kari makn dgn roti..klu mkn dgn nasi lg la selera..bertambah2 sampai x sedar kan..nk hirup kuah tue ckit..:)

Ummi said...

Assalam Gee, adeeei tengok kari, baru perasan dah lama x wat kari ikan, kari2 semua dah lama cuti...kena buat jgk la nampaknya.. hehe

Diana @ Melley Mey said...

hehhee.. kalu diana ler kan akak.. mmg x kenal nama2 ikan nie... semua ikan pun d beri nama ikan jer.. hihiii...

terliur ler tgk ikan yg akak masak tu... menyelerakan sungguh