Thursday, April 19, 2012

Muffin choc chips


Salam pagi Khamis dan salam ceria semua... Mari kita layan gambar sajelah yer... hari ini tuan tanah kebizian... Inipun curi2 masa... Muffin choc chips ini memang kesukaan anak2 dan resepinya kak gee ambil dari dapor Hasue... moist, smooth dan sedappppp banget.... cubalah... 


MUFFIN CHOC CHIPS
Resepi: Yani@myresipi.com
By: HaSue

Bahan-bahan ( 10 biji )

* 200g coklat masakan
* 70g mentega
* 2 biji telur
* 50g gula halus
* 60g tepung gandum
* 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler".  Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.

Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).

Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.

Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.

Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.

Daaaa...jumpa lagi esok yer...

11 comments:

zila 4ever said...

salam kak g
asal cantikkk sgt nie..chumillll..alahaii snang nak makan kan..cute2...:)

tun_telani said...

salam kak gee.. tgk bahan2 dh tau mesti penuh rasa kecoklatan dia..sedapnyer!

Rohah said...

Salam kak,
Nak satu mangkuk kaca mupin cecomel nie..tak puas setakat 1 cup tu je

Qasey Honey said...

asslm Kak Gee...
bestnye tgk muffin tu...sgt comeiii rupanya...bleh la cuba nti...

Papa-NtiQ said...

nak skit Gee?

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Gee..cute betul muffin ni, lagi2 klu ada chip choc, mesti jadi kegemaran ni...

rahel said...

Comel2 jer muffin ni..ambik dua cup yer..nak buat minum petang..

Nuwairani Ismail said...

resepinya nampak mcm senang sekali...tapi bila tengok ada letak 200g coklat..pergh! tak terbayang kesedapan tu.

Citarasa Rinduan said...

assalmualikum kak gee

aduhhhhhhhhhhhhhh
terus jatuh cinta layan muffin coklatmu itu..

mauuu

HaSue said...

Baru td berkire2 nk buat mafin gara2 nak abiskan ceklat chips..tgk2 akak dah buat pun haa...tumpang mkn cni dulu la..bak 2 ketui kak! :D

Ayu said...

Assalam gee,
rajin betul gee bermafin..
mafin yani memnag sedap..kita dulu bila time baru2 nak berjinak2 membaking..mafin nilah yang kita buat dulu2....

terimaksih ya gee for the support..rasa terharu dengan kata2 perangsang dari teman2..