Thursday, November 8, 2012

Kek Pandan choc rice


Salam ceria semua... hari ini k.gee tertinggal ketapi... tengahari baru muncul... hehehe... nak tahu kenapa? K.gee melaksanakan tanggungjawab seorang isteri...!! ahai! mengada kan bunyinya... gurau2 saje... Sebenarnya suami terchenta nak ke luar daerah, jadi kelam kabutlah sikit si isteri menyediakan kelengkapannya... sebelum berangkat sempatlah k.gee hidangkan bihun goreng bersama kek pandan ini... tapi hb jamah sikit sahaja sebab katanya nak bf dengan sahabat lama di sana nanti... Apapun k.gee doakan perjalanan hb selamat dan dipermudahkan segala urusannya... InsyaAllah


Kek pandan choc rice ini k.gee olah resipi kek kelapa pandan dari dapur Kak Ummi.. tetiba rindu dendam pada k.ummi... semoga beliau sihat sejahtera hendaknya... Kek asalnya ada kelapa kering dan susu tapi k.gee ubah sikit kepada choc rice dan santan... keknya tetap gebu dan paduan pandan dan santan tetap membangkitkan aroma nya... tobat sedap!! Terima kasih kepada K.Ummi dan CMG yang mengilhamkan kek yang sedap ini... dan mohon izinkan resipinya di abadikan di dapor gee-hut pula yer..



KEK PANDAN CHOC RICE
Resipi asal : CMG
Olahan :  gee-hut

Bahan A:-


1 cawan susu segar* (k.gee gantikan santan KARA)
1/2 cawan kelapa kering*(*rendam 1 jam) (k.gee gantikan choc rice)
125 g mentega
1/2 cawan gula halus (gula kastor)
2 kuning telur (gunakan telur gred A)
1 3/4 cawan self raising flour (tepung berserbuk penaik), diayak
1 camca teh pandan paste

Bahan B:-

2 putih telur
1/2 camca teh cream of tartar
1/4 cawan gula halus

Cara membuatnya:-


1.Pukul mentega dan gula hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memukul hingga gebu. Masukkan pandan paste dan terus memukul. Perlahankan speed dan masukkan tepung selang-seli dengan kelapa tadi hingga habis. Kacau rata.

2.Dalam mangkuk lain, pukul putih telur dengn cream of tartar hingga kembang, masukkan gula dan terus memukul hingga putih telur bertanduk.

3.Gaul putih telur ke dalam adunan kek secara kaup balik, gaul hingga rata. Tuang dalam acuan berukuran 14cm x 21cm. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 160C, selama 55 minit hingga 1 jam.
 

8 comments:

Cendana Kasih said...

nampak pun dah tau sedap...gebu plak tu

ibundo said...

gebu kek tu gee. Terpikat bundo.
err.. happy anniversary. Terlambat ketapi ni..

Bicara Kak Noor said...

akak pun terpikat jugak sbb nampak gebus nya tu lagi terlambat ketapi heeeee

Qhaifa Nur said...

setuju seperti dikata mmg gebu, campuran coklat dlmnya lagi bertambah sedapp.....

Norzie hany said...

Cantik color pandan dan nampak gebu sekali.

Mas Sani said...

wokey masukkan dlm senarai...nnt free nk try la... nmpk sedap n gebus sungguh kek kak g :)

Qasey Honey said...

slm Kak G..
sedapnya QH tgk kek pandan ni..ape lg..harus angkut resepi ni..xthn tgk kegebuan kek tu...tq kak

Anonymous said...

Qaseh

salam..Kak G,sy nie bru nk try blaja bt kek..hehe..Nk ty, lau xnk nk guna cream of tartar tu xpe ke? sbb dgr2 penggunaannye diragui..risau gk..