Wednesday, August 24, 2011

Choc oreo cookies


Salam semua... mari kita mengukis lagi... hari ini akak nak share choc oreo cookies resipi dari dapor mamasya... sedap cookies ni, akak buat 2 adunan terus... ada rasa oreo dan peanut butter... ermmm yummy!! anak-anak mesti suka sebab ada oreo dan coklat... mak-mak pon suka juga kan....  


Jom layan resipinya... terima kasih mamasya dan minta izin kongsikan resipi sedap ini di sini yer...


CHOCOLATE OREO COOKIES


Resepi : Cookies Cookbooks
Sumber: Dapur Mamasyablogspot

bahan
A;
140 gm butter
90 gm brown sugar
50 gm creamy peanut butter- *guna peanut butter with strip chocolate
1 tsp vanilla esen

B;
20gm tpg hoen kwee @ greenpea flour
1/2 tsp baking powder
160 gm plain flour

C;
100gm biscuit oreo (mesin; hancurkan)

bahan hiasan
200 gm cooking coklat
red candy topping- *guna rainbow&cho rice

Cara
1. Pukul bahan A dlm mixer hingga sebati.Masukkan bahan B dan C, gaul rata hingga jadi doh.
2.Letakkan adunan antara 2 helai plastik. Canai setebal 5 mm. terap guna acuan...letak sedikit gandum diacuan. Susunkan biskut di atas loyang pembakar yang telah dialas. (Akak buat bulat2 dan masukkan dalam paper cup...)
*adunan roll gitu tak letakpun plastik.loyangpun lupa nak alas,nasib baik tak melekat..
3.Bakar dlm preheat oven 180'C selama 15-20 min hingga masak. bila masak pindahkan utk disejukkan.
4.Setelah sejuk celupkan biskut dlm coklat yg telah dicairkan . letak hiasan

Time dah curah coklat tu tangan terketar-ketar...... pestime godek kukis la katakan... muda-muda dulu asik oder saja dah tua ni pulak rajin mengukis... hehehe

Jemputlah datang ke rumah hari raya nanti... boleh rasa kukis yg sedap ini yek...

2 comments:

Nurul said...

K gee, dah banyak biskut raya K gee buat... Yang OREO ni mesti sedappp... ;)

Juwita Jamaludin said...

kak gee.. dah berbalang dah biskut akak.. sedapnya