Monday, August 15, 2011

Kurma daging

Kadang2 kalau difikir2 macam orang kemaruk pulak... tiap hari wajib buat laporan masak memasak... rajin bebenor macam la handal sangat padahal masak menu biasa2 aje... sampai ada orang komen di fb masak bawa kamera ke...? hahahaaaa... itu mesti orang yg jeles kan... ialah... kerja di pejabat tak pulak rajin cenggini... kalau lah update blog ni masuk dlm senarai tugas kan best...hehehe... confirm dpat pekerja cemerlang tahun ini...yahoooo!!!! ops...perasan...


Bukan senang nk update blog ni tau... maklumlah nk mengarang macam2 cerita... kalau kena otak tengah blur tu... habok pon tarak.... asyik taip pastu delete taip lagi delete lagi... bak kata K.Nor secubit garam tu.... memang setuju sangat... Pastu nk pastikan gmbar2 menarik, menggiurkan dan menambat selera ... itu lagilah dasatnya... macam2 gaya keluar, nak citer pun malu... Tapi satu yg akak paling kagum adalah jalinan ukhwah yg terjalin di alam cyber ini walaupun masing2 saling tak mengenali...yg penting setiap kali ada menu baru muncul rakan2 pasti datang bertandang... seronoknyaaaaaa.... sambil2 tu mari layan resipi pulak...


Kurma daging

Bahan-bahan


1/2 kilo daging goreng - direbus
5 sb rempah kurma
1 cawan santan pekat
secukup air utk merebus daging
minyak dan garam
4-7 batang lada hijau *
3 biji tomato *
10 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
3 hiris halia

Cara-cara
1.Kisar bahan2 * hingga halus.
2.Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga wangi dan masukkan rempah kurma,gaul rata dan masukkan sedikit air rebusan daging supaya tidak kering.
3.Masukkan daging rebus bersama lebihan air rebusannya dan masak hingga mendidih dan daging empuk. Gaul hingga rata.
4.Masukkan santan, lada hijau, garam dan masak hingga mendidih sekali lagi.
 

4 comments:

Lovely Kitchen said...

Salam ramadhan sis...betul apa yg diktkan...kdg2 xtau nk tulis utk n3...pastu tonggang tonggeng ambik gambar...itulah blog masakan....menyelerakan kurma daging tu!

Lovely Kitchen said...

Salam ramadhan sis...betul apa yg diktkan...kdg2 xtau nk tulis utk n3...pastu tonggang tonggeng ambik gambar...itulah blog masakan....menyelerakan kurma daging tu

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
hehehehe.. x per akak.. kita masak bawak kamera ok apa.. heheheheh...
waaah... nie fav anak dan abah diana nie akak... memang sedap kurma daging... terliur sudah

izahdaut said...

kak gee saya tak nah makan kurma daging.. eh ye ke tak pernah? hehe... mcm tak pernah je..biasa makan ayam kurma ada la kot.. sedap nyerr nampak