Wednesday, August 17, 2011

Puding coklat

Salam 17 Ramadhan dan Salam Nuzul Quran... sayu rasanya hati, tidak berapa lama lagi kita akan meninggalkan Ramadhan yang sangat baraqah ini... bulan yg penuh kemuliaan penuh kerahmatan... mudah2an Ramadhan kita tahun ini Ramadhan terbaek dan diberkati di sisi Yang Maha Esa dan mudah2an dipanjangkn umur agar bertemu lagi Ramadhan di tahun hadapan... insyaalah mari kita sama2 berdoa yuk....


Semalam akak berbuka puasa di sekolah eQa... ada majlis khatam Al-Quran, berbuka dan bersolat bersama guru2 dan ibubapa... Majlis sederhana saja tp macam2 juadah antarabangsa ada maklumlah sekolah eQa tu ada student dr Nepal, Afrika dan Arab Saudi.  Masing2 bawa makanan negara mereka untuk sajian para tetamu.  Akak sempat godek puding coklat saja untuk dibawa ke sana... ingat nak makan bersama fruit cocktail tp kelam kabut sampai terlupa... ermmm dah tua ni nyanyok...


Puding coklat ni akak buat khas untuk anak2 Integrated Islaimc School semalam... budak2 kan memang sukakan coklat... lagipon puding ni confirm sedap,  sekejap aje dh licin... eQa tak sempat makan pon... nasib baik kat rumah ada lagi sedikit... resipinya akak intai dari dapor Wana Potret kasih yg Wana namakan puding coklat sedap... cuma akak ubahsuai sikit dengan perisa mocha... terima kasih Wana... tersangat sedap!! Izinkan kongsi di sini yer...


Resepi Rich Chocolate Pudding
( sumber C&P : Dapur Ros/ sumber asal: Dapur Jun )


Bahan-bahan :)
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung ( saya guna tepung kastard)
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter ( saya letak 2 sudu besar je)
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan

2 comments:

tun_telani said...

wahhh... tun suka sgt mkn puding coklat nih. puasa2 ni jarang buat puding sbb xleh nk wat dlm kuantiti yg sikit, duk 2 org je nih, takut habis, membazir pulak.

Juwita Jamaludin said...

cantik kak puding tu posing .. lawa la.. suka tgk... sedap puding ni sebab ita suka coklat..:)