Wednesday, September 28, 2011

Apam polka dot lagi dan cop mohor baru

Peewwiiiittt...!!!! jangan marah arr... sudah ada yg berminat dengan apam polka dot k.gee yg montoks tu... siap dapat order dari member opis lagi...hehehe... padahal nya saja main-main tayang pic kat blog tak sangka pulak ada orang berkenan.... heeee... siap dpt tempahan dari Janda Baik lagi... ops sori yer... k.gee bukan bisnes layan tekak sendiri saja...

Klau kawan2 yg dekat tu k.gee tolong buat aje, terima kasihlah... k.gee harap semua berpuas hati dan kalau boleh janganlah tempah lagi yer... hehehe... tak larat dah nk menconteng dot-dot tu... lenguh tangan buat sorang2 sampai 200 biji... naseb baik ko mengandung Ana, kalau tidak tak kuasa k.gee nk layan nyer... btw thanks Ana 

Yg pink hijau ini tempahan dari Zila... katanya nak bawa bekal ke Sulawesi... wadduh!! dapat naik kapal terbang la apam gebus k.gee tu yer... jangan nakal2 tau di tempat orang....

Oooo yaa... sambil2 tu k.gee nak tayang cop mohor k.gee yg baru... ok tak? heee.... mekacih eya eybizz... cantek banget...!!

Sebenarnya apam ni dah lama muncul di layar perak, cuma k.gee jer yg ketinggalan... jadi kalau nak tengok  resepinya boleh selongkar di internet jer... Apapon k.gee sharekan resipinya di sini... terima kasih kepada penyumbang resipi ini...

APAM POLKA DOT

 Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )


3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna

Cara-cara

1. Pukul gula, ovalette dan telor hingga kembang. 
2. Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan susu segar berselang seli. Kacau rata.
3. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
4. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
5. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
5. letakkan filling secukupnya, kemudian picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.

6 comments:

Ida,Japan said...

polkadot lagi k'gee....bila buat dh jadi gebuss elok happy kan kak..bila la nk buat entah ni

Qhaifa Nur said...

ramai rakan blogger dah buat polkadot ni..saya bila lagi lah, teringin juga..

Cheq Sue said...

teringat apam polkadot kembang...heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Cheq Sue said...
This comment has been removed by the author.
ibundo said...

wah.. ni sudah bagus ni gee..

Mieza said...

kak gee..nak tanya..apam dot dot ni akak jual seringgit baper biji? cantik apam akak ni :)