Saturday, September 24, 2011

Mari..mari.. karipap panas

Siapa nak makan karipap panas angkat tangan...!! cepat...cepat semantara stok masih ada.... mak aii!! laris betul la karipap panas akak petang ni... 3 kali goreng 3 kali licin... waaa kalau bisnes boleh kaya macam ni... betul-betul punya laris...

Memang sesuai sangatlah petang-petang begini makan karipap panas... sambil bersantai sambil kunyah karipap yang rangup.... weeee.... tersengih jer karipap tu menanti kena ngap!!


Karipap Rangup

Resepi : bonda saya

Bahan-bahan
Doh A
150 gm marjerin
300 gm tepung gandum

Doh B
500 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam
air (ikut lembut doh)

Inti
1 kilo ubi kentang - potong dadu
4 ketul isi ayam - potong dadu
2 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih
2 sudu rempah kari - bancuh dengan sedikit air
1 sudu cili mesin
Garam dan gula
Minyak
Daun sup & daun bawang
Cara membuat inti:
*Tumiskan bawang putih yg ditumbuk bersama sedikit udang kering.
*Masukkan bancuhan rempah kari dan cili mesin. masukkan pula yam yg didadu. Biarkan seketika. kemudian masukkan kentang dan bawang dan kacau sebati.
*Tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga kentang empuk.
*Campurkan garam dan gula. Masak sehingga agak kering dan masukkan daun sup & daun bawang yg dimayang halus. Gaul sebati dan bolehlah diangkat. Sejukkan.

Cara-cara membuat kulit karipap:
1. Satukan bahan A dan uli sehingga sebati. Bentukkan bulat, jadikan 6 doh kecil
2. Satukan Bahan B dan uli hingga sebati dan licin dan bhgkan kpd 6 doh kecil.
3. Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh Adi atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar. Buat sehingga habis keenam-enam doh itu.
4. Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut dan terap/canai hingga nipis. Bonda akak gunakan mesin membuat mee untuk mencanai doh ini. Biarkan ia menjadi lonjong
5. Ulangi sekali lagi menggulung seperti tikar. Buat sehingga habis.
6. Selepas itu, potong kepada beberapa bahagian yg kecil mengikut saiz karipap yang dikehendakki dan canai nipis.
7. Letakkan inti karipap dan kelim tepinya.
8. Goreng dalam minyak yg penuh dengan api perlahan supaya karipap masak dengan rata dan garing.

2 comments:

Yatie said...

waduh sedapnya tngk karipap panas2 ni...aritu baru buat tapi inti ada lagi kat petiais, kalau ghajen nak buat lagi ni..hehehehehe..

Wana Yusuf said...

karipap ni mmg akak paling suka.... kita masuk list dulu resepi gee ni ya... kalau ditakdirkan ghajennn ( bak kata yatie... ) akak nak terai.. mekasihhh!!!

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015