Sarapan kek pelangi, aci tak? boleh aje janji perut kenyang... Resepi kek pelangi ini akak ambil dari majalah saji keluaran bulan Oktober.... belek2 resipi rasa teringin pulak nak buat kek dari marjerin... dulu2 emak buat kek memang guna marjerin aje mungkin masa tu tak ada mentega lagi kot... siap kepok dengan tangan lagi nak bagi adunan kembang...... sekarang semua ada jentera... tekan aje preetttt... keluar kek...
Resepi kek ni mudah aje cuma akak ubah sikit guna esen pisang, ermmmm wangiiii..... keknya pon sangat lembut dan gebu... memang sedap dan sesuai dengan selera tekak orang kampong macam akak ni...!!
Jom salin resepi
Kek Pelangi
Sumber : Majalah SAJI (Oktober 2011)
Bahan-bahan
250 gm marjerin Daisy
225 gm gula aising
5 biji telor
225 gm tepung naik sendiri
3 jenis pewarna - merah, kuning dan hijau (akak tambah warna coklat)
Esen pisang (akak tambah)
Cara menyediakan :
Pukul merjerin Daisy dan gula aising hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi secara perlahan.
Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kaup balik hingga rata.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan campurkan pewarna.
Masukkan adunan setiap warna ke dlm loyang dan lorekkan dengan lidi untuk mendapat corak campuran.
Akhir sekali, bakar dengan suhu 80' selama 45 minit.
Sesuai juga untuk hidangan minum petang bersama keluarga atau menjamu tetamu yg datang bertandang.
Jemput makan kek pelangi.... hehehe
4 comments:
br je lepas lunch..nk cari mknan manis plak,kat sini ada kek pelangi..sesuai ni. :))
Del >
jemputlah... ada sikit lagi...
salam ziarah gee
ceria kalor kek marble tu
Wow lawa... Nak juga kak
Post a Comment