Syukur alhamdulillah... dua minggu kita berpuasa... tinggal baki lagi dua minggu untuk kita melaksanakan ibadah secara maksima di bulan Ramadhan yg mulia ini... Subhanallah, Alhamdulillah Allahu hu akbar... Moga Allah menjadikan Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yang terbaik dalam hidup kita..
Satu hari satu menu dari dapor gee-hut... hari ini k.gee kongsikan resipi mudah saje bubur kacang hijau dan merah... buat lebih sikit dan biarkan sejuk dalam peti ais... masa berbuka makan semangkuk dan bakinya simpan sejuk untuk moreh selepas terawih.... pergh!! kalau ada roti atau biskut 'osborne' lagi sedap, kata CMG, kannn....
BUBUR KACANG
Bahan-bahan:
1 cawan kacang hijau
1 tin kacang merah (red kidney beans)
1 daun pandan
1 senduk gula merah
1/2 cawan gula pasir
4 cawan santan
1 sudu makan biji sagu
Secubit garam
Cara Penyediaan:
Rebus kacang hijau hingga kembang.
Masukkan santan, gula merah, gula pasir dan daun pandan. Kacau hingga mendidih.
Masukkan biji sagu dan kacang merah. Kacau sebati dan tutup api.
Sedia dihidangkan.
Aduhai sedapnya bubur kacang... yummy!!
12 comments:
sedap nampak...kalo berbuka mkn bubur ni trus kenyang kan...
akk belum buat lg aneka bubur utk berbuka kali ni, bhn2 semua dah beli, tak sampai seru je lagi....ekekeke
Wah...ada bubur kacang ....suke2x
sedap sungguh bubur kacang ni.. dengan pot yang cantek dan comel tu.. bertambah2 la menyelerakan.. :)
Tak pernah mnjadi bubur kacang akk kalau guna kcg merah. Kcg yg mcmna ye Gee utk direbus? Pernah rebus kcg merah berjam2 tak empok....huhu...serik jadinya.
saya kalu bubur suker nau mkn sejuk2... maknanya kena letak dalam esbox dulu. hehehe
salam
bestnya... terliur tgk..
besar2 kacang merah ..best gigit
puasa tahun ni..mas tak buat lagi bubur...
teringin lak nengoknya
sedapnya kak geee. sampai puasa sekarang tak terbuat lagi bubur kacang .. target nak la buat hihi...
Salam Gee..klu bubur kacang ni mmg poberet HB k.atie...suker dia!
Sedap...
Post a Comment