Assalamualaikum... baru balik dari terawih ke? syukur alhamdulillah... bulan Ramadhan bulan amal ibadat dengan ganjaran yg berganda... jangan lepaskan tawaran istimewa ini...semoga doa2 kita dimakbulkan Allah swt hendaknya....
Hari ke3 Ramadhan ini akak hidangkan asam pedas ikan terubok bersama lepat pisang berinti sebagai dessertnya...Jom layan...
ASAM PEDAS IKAN TERUBOK
Bahan-bahan yang diperlukan:
500 gm ikan terubok
15-20 biji cili kering }
15-20 biji cili kering }
5 biji bawang merah }
1 biji bawang putih }
Sedikit belacan }
1 cm kunyit hidup }
1 cm halia muda }
air asam jawa
minyak masak untuk menumissedikit garam
sedikit gula
10 biji bendir
Daun kesum
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga hingga pecah minyak.
2. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Kacau dan masak hingga sebati.
3. Masukkan ikan yang dicuci bersih dan gaul dengan bahan tumisan tadi. Kemudian masukkan air hingga suku badan ikan.
4. Bila agak menggelegak, masukkan pula air asam jawa.
5. Akhir sekali masukkan bendir. Biarkan seketika.
6. Rasakan manis, masam, lemak dan masinnya. Angkat dan hidangkan.
8 comments:
salam kak gee.. jelesnya ada ikan terubuk kak.. lama ita tak makan tau kak.. rindunya nak amakan ikan terubukk.. hihihih.. opps.. puasa..:)
salam Ita, di sini pon ikan terubok ada time bula posa jer... mahal pulak tu... mmmm sedap makan semlm nasib baeik tak tercekik tulang...heheee
alamak!! mabelessnyer ikan terubuk....lama tak mkn, feberet ikan ni
salam kak Gee..mesti sedap ikan terubuk buat asam pedas camni yer..lum pernah try lagi ni..
sedapppnya asam pedas ikan terubuk... dah lama tak makan ikan terubuk.. ;)
Salam kak Gee,
Bestnye ikan terubuk. kite pernah makan yang bakor je. best lah pulak nampak asam pedas gini..huhuhu..meleleh tengok siang2 hari ni..hehe..
Selamat berbuka kak :)
Salam Gee..
ikan terubuk mmg best msk asam pedas..tapi bila time bln puasa nak mkn ikan ni ada sikit malas Gee sebab byk tulang...meleleh :P
salam gee,
memang kegemaran bundo ikan terubuk ni tapi anak2 tak suka sebab banyak tulang. terpaksalah pendamkan kegemaran ni hehe..
Post a Comment