Daging rusa goreng kunyit
250gm daging rusa
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar ( dihiris nipis)
1 sudu besar sos tiram
sedikit garam
sos tiram
Lada
Cara-caranya
1. Potong daging nipis-nipis, basuh dan toskan.
2. Gaul daging dengan halia, kunyit dan bawang putih yg sudah dikisar tadi. Perapkan 1/2 jam.
3. Kemudian masukkan dalam kuali, tambah sedikit air dan masak atas api hingga kering airnya.
4) Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar, sos tiram dan lada, sesuaikan rasa masukkan sedikit garam, kacau sebentar dan apabila bawang dan cili hijau agak layu, tutup api dan sedia untuk dihidangkan panas-panas. Selamat mencuba.
5 comments:
Assalamualaikum akak...
wah masak daging rusa rupanya... ehhehee... diana x pandai makan daging rusa.. org kata sedap.. sedap ek akak?
salam kak gee.. menariknya rusa.. ita tak penah makan kak.. berderet menu akak.. tak terkejar kak .. sedap2 dan lawa rose tu.. senang masuk mulut seketul terus
x pernah lg mkn daging rusa...
K Gee,
Nurul pun x pernah lagi makan daging rusa.. Sedap yer...
wahhh...rusa...saya suke kak gee..kalau buat satay pun best ni..psss banyak ke dapat dagin rusaa tuu.. meh bagi saya skeet kak
Post a Comment