Pestime kak gee merasa keenakan arrowhead chips atau kerepek ngaku ni... lemak2 gitu... sebenarnya dah lama berhajat nak buat kerepek ngaku tapi tak sempat nak pergi cari... kebetulan balik kampong baru2 ni nampak ada jual di pasar sekilo rm4.50... terus kak gee sambar 5 butir...
Kalau di kampung k.gee, ngaku ni popular di kalangan orang cina jer... tatau lah di tempat lain... orang Melayu memang tak makan benda nih... masa k.gee beli ituhari mak k.gee pon buat muka pelik ajer... tapi bila dah digoreng.... woit! sedap rupanya, kata emak... ala-ala potato chips...
Ada yang tak kenal ke buah ngaku nii...? haaa... tu dia ... sekali tengok macam bawang putih kan? Sebelum digoreng, kupas kulitnya dulu tapi seeloknya tangkainya jangan dibuang supaya senang dipegang masa nk sagat nanti.... Ok jom kita tengok cara penyediaanya... senang aje tapi malas nak menaip so cnp dari SINI. Minta halal yer...
ARROWHEAD CHIPS (KEREPAK NGAKU)
Resepi : Terminal hijrah
Bahan2:Ubi ngaku @ arrowhead
Minyak secukupnya untuk menggoreng Sedikit garam halus
CARA MEMBUATNYA
Mula2 kupaskan kulit ngaku sehingga betul2 bersih. Kulitnya nipis saja. Tak perlu dibuang bahagian atas yang macam jambulnya tu untuk memudahkan semasa proses menyagatnya nanti
Sagatkan menjadi kepingan2 nipis, pegang bahagian atas jambul & sagat perlahan2, hati2 jangan sampai tercedera tangan...
Rendamkan di dalam air sehingga selesai kesemuanya, toskan
Panaskan minyak secukupnya, minyak mestilah betul2 banyak & mencukupi
Apabila minyak sudah betul2 panas, masukkan kesemua ubi ngaku yang siap disagat dan gorengkan sehingga betul2 garing, tapi jangan sampai terlebih garing nanti tak sedap pulak..
Angkat dari minyak & toskan. Kemudian bolehlah ditaburkan sedikit saja garam halus jika suka. Akak letak sikit saja untuk menaikkan rasa lemaknya.
No comments:
Post a Comment