Monday, January 30, 2012

Nasi arab Al Jawaher... gaya Malaya


Salam Isnin semua... macam sekelip mata saja bulan Januari sudah sampai ke garis penamat... rasanya baru lagi sambut tahun baru 2012 kan... Semoga mendapat ruang waktu yg cukup untuk menyempurnakan tugas2 yg belum selesai... InsyaAllah



Salam sayang buat K.Ummi HSH.... hugss!! heheeee.... Hasil tayangan perdana nasi arab al Jawaher dari dapor K.Ummi ituhari, k.gee asyik termimpi-mimpi saja... pertama mimpi berdating dengan k.ummi keduanya mimpikan nasi arab yg mengancam jiwa raga tu... hishhh....macam orang angau pulak... mungkin kita ada chemistry kot k.ummi.... seronoknya k.gee kalau dapat berkenalan rapat dgn k.ummi chef pujaan hatiku... nanti bolehlah k.gee menuntut ilmu masak memasak dr k.ummi, you all jangan jeles tauuu.....!!



Terima kasih K.Ummi, hari ini gee pulak nk promo nasi arab al jawaher tu.... sedap, senang dan memang berbaloi... dan gee share resipinya di sini pulak yer k.ummi... sharing is caring.... muahhhhsss!!



NASI ARAB AL JAWAHER

Resepi : Rempah keluaran Restoran Nasi Arab Al Jawaher, Kuantan
Dicubarasa : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (berdasarkan pada paket rempah):-


1 kg beras rebus/beras basmathi (+- 5 1/2 cawan)
1 kilo daging/1 ekor ayam - akak guna ayam yang dipotong 10 bahagian.
air untuk nasi secukupnya (akak letak 6 cawan)

Bahan Tumis:-

1 paket Rempah Nasi Arab al Jawaher
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
2 biji buah tomato - didadu atau 2 sudu besar tomato puri (*akak letak keduanya)
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
sedikit halia - diketuk (akak letak 4 inci)
sedikit lengkuas - diketuk (akak letak 2 inci)
sedikit garam dan gula
sedikit kismis, gajus dan bawang goreng untuk hiasan.

Cara Memasak:-

Panaskan minyak masak dan minyak sapi dalam periuk, tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
Masukkan buah tomato yang didadu, kacau rata dan masukkan tomato puri, halia, lengkuas dan rempah nasi arab Al Jawaher. Kacau perlahan hingga naik bau dan berminyak.
Masukkan ayam atau daging dan masukkan sedikit air. Masak hingga empuk.
Masukkan garam dan gula dan kacau lagi hingga sebati.
Jika ayam atau daging telah masak, angkat untuk digoreng dalam minyak terendam atau biarkan saja di dalam periuk.
Masukkan beras rebus/basmathi kacau rata sebentar.
Masukkan air secukupnya dan biarkan nasi dan daging/ayam masak sepenuhnya. Kac
au sesekali sahaja, jika menggunakan basmathi kerana dikhuatiri hancur.
Semasa menghidang, taburkan kismis, bawang goreng dan gajus sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama air sambal tomato dan acar timun.

SAMBAL TOMATO NASI ARAB:-

(resepi dari paket rempah Nasi Arab jugak)

Bahan:-

3 biji buah tomato masak
3 tangkai cili padi
1 ulas bawang putih
1 1/2 cawan air
sebatang daun ketumbar + akarnya
garam secukup rasa

# Semua bahan dikisar bersama hingga sebati


K.Ummi... jom dating kat
Restoran Nasi Arab Al Jawaher...
gee belanja...



6 comments:

Liza said...

kak gee xnak ajak liza sekali ke dating? hihihihi
nmpk sedap jer nasi arab tu, tp tang rempah tu yg sussah nk dapat...

Gee® said...

Liza >
kalau nk join apa salahnya... mai lah... kalu nk kirim belikn rempah pon boleh aje k.gee tolong belikn...

nOOrsha said...

sedapnya nasi arab..terbayang2 mkn nasi arab damsyik kat ampangan aritu..nyumnyum

Papa-NtiQ said...

Hi Gee, kebetulan tengah blogwalk ternampak blog Gee nih pasal nasi arab. Baru jer semalam saya singgah kat Shah Alam makan kat arabic restaurant zam zam. very good tapi kat haidramaut bukit bintang lagi beh...erkss harga pun lagi beh hehe. Nanti Gee jenguk2 la yer blog saya yg baru buat nov lepas topik pasal tempat2 makan menarik di www.blogmakanbest.blogspot.com dan tolong la register sebagai follower yer maklum la blog baru nih sunyi skit hehehe TQ TQ TQ

cik cek said...

Emmm...nasi arab ...bestnya...pernah buat nasi arab ni...tapi lain versi...tak guna rempah yg macam gee guna tu...kalau dpt guna rempah yg khusus ni ..confirm rasanya lgi sedap...setakat ni akak tak penah jumpa lagi rempah nasi arab kat sini...sedapnyaaaaa....:)

Ummi said...

Assalam Gee...wahahhahaa, bole bole kita dating kat kedai tuh, masing2 belanja...hahahaa, Waaaah dah pi sambar dah beras n rempah tu eks...ni mesti x tinggal kat akak lg nih...ingat nak terjah gak lagi sekali, ada ramai yg nak nih...adik2 akak pun...huhu