Monday, January 9, 2012

Butter Cheese Cake..


Selamat  petang Isnin semua.... Pastinya ramai yg sedang berehat selepas makan tengahari yer... Apa pulak juadah minum petang nanti.... Jom buat kek... nak? Kek ini kak gee buat dua hari lepas untuk bawa balik ke kampung...  kebetulan ada stok butter dan cheese dan  k.gee tambah pulak 2 flavor ~ sunquick dan coffee... wow! semerbak baunya ...


Resepi asalnya dari Jun Yummylicious... tapi k.gee derhaka sikit.... heeeee... yang bawah tu flavor sunquick dan atasnya coffee... Terima kasih Jun, kek ini sangat moist, gebu dan semestinya..... yummy!! tak rugi mencuba kek ini, memang sedap.... sesiapa yg berminat boleh tengok resipinya di bawah yer...


Butter Cheese Cake wif coffee flavor
Rujukan :  Jun Yummylicious

1 1/2 cawan gula
1 sudu teh esen vanilla
150gm buah blueberry (tak letak... ganti dgn coffee flavor)
2 1/4 cawan tepung naik sendiri
250gm butter
250gm cream cheese
1/3 cawan susu segar
3 biji telur
2 sudu besar sunquick (yg ini k.gee tambah)

Cara :

Panaskan oven pada 160'c. gris n alas 2 loyang (adunan ni banyak sket..kalau ikut resipi ni dia bakar guna 1 loyang 4 segi 20cm n satu loaf pan). pukul butter, gula n esen hingga ringan n lembut. masukkan telur 1-1 n pukul. masukkan cream cheese n susu, pukul lagi. masukkan tepung n pukul rata. masukkan buah blueberry n gaul rata. bakar dalam loyang 4 segi selama 50min n dalam loaf pan selama 35 min.


Sebelum makan,
say..... cheeseeeee....

7 comments:

izahdaut said...

kak geee.. dlm maleh2 menghapdate kuar kek chese buter bagai. huwaa.. nak jugaakkk

Cheq Sue said...

kak gee, semenjak dua menjak ni, menjejer-jejer rasanya bila teringat ciskek. dari semalam sorang, sorang kuar n3 ciskek ni... kalau ada baby dalam perut ni mau monyok aje x dapat makan...

CT Delima said...

As'saalm Gee

Lama betul ct tak singggah sini. menu banyak yang ct ketinggalan..maaf ya Gee. Tapi ni dah sihat dan taklah sibuk sangat bolehlah singgah dan lepak2 sambil layan mata dengan butter cheese cake tu..hihi

Oh..sebelum makan say cheeseee ya. tapi ct nak baca Bismillah dulu..hehehe

Mas said...

tergodaaaaaaaaa...........
meh sepotong kak..
tak yah kasi ijah...........

Liza said...

salam kak gee...mst wangi sgt bau kek ni kan, ye la ada bau sunquick, Liza suka....

Nieza said...

bestnyer kalau dapat layan kek ni ngan secawan kopi panas kan kak..:)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Gee sedap tu perasa kopi.Kak Ros pun buat cheese kek hari ahad lepas.petang 2 bercis-cis sedapkan???

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015