Tuesday, January 31, 2012

dari Arab ke kota London...


Apa kata hari ini kita menjamu selera western style... boleh gitu ? Amboiiii.... bukan main lagi k.gee ni... arab la western lah... heeee nk pergi entah bila gamaknya... jalan2 dalam mimpi ajelah yerk...



Sebenarnya menu ini khas untuk cik abang sayang yg semalam tak berapa sihat... mulalah dia request menu yg pelik2... no nasi tapi nk makan ikan dengan kentang katanya... puas juga k.gee fikir nk masak menu apa... haaa!! kebetulan k.gee baru redeim pan dari parkson so kira-kira majlis pecah dara lah semalam... kikkikkik.. K.gee sediakan fillet ikan tenggiri ala-ala pegedil bersama mashed potato dan salad... western la kunun...ahaks!!

Homemade Fillet Ikan

Bahan-bahan :
2 keping ikan tenggiri - ambil isinya sahaja
2 biji ubi kentang - rebus
Daun sup, Daun bawang - hiris
3 sudu bawang goreng
2 biji cili merah - hiris
Sedikit serbuk lada hitam
Garam

Cara penyediaan :

Gaulkan semua bahan hingga sebati dan bentukkan ikut bentuk kesukaan. 
Panaskan kuali/pan dan masukkan sedikit butter.  Goreng fillet hingga kekuningan
dan masak. Angkat dan hidangkan bersama salad, tomato dan
mashed potato. Boleh juga tuangkan sos kesukaan.

Jom western...

8 comments:

izahdaut said...

perhhh dari arab tansit ke london baru sampai mesia esok kot kak gee. hehehhe.. sedap tu. dapat 3 ketul baru kenyang nih. demam tekak werstern la abg kak gee tu ek

Gee® said...

izah >
hehe..orang tua sakit ni mengade2 la pulak... naseb baik isteri solehah...layaannnnn

cik cek said...

Tambah sayang la cik abg kat gee kan...kan...:)

Ummi said...

Gee, buat lebih tuk akak sekali fillet tuh...petang kang akak sambar kat dapur Gee eh..hehe, nmpak sedap fillet grill camtu...aiisshh x yah makan nasi la nmpaknya org rumah..hahaha

CT Delima said...

As'salam Gee

biasanya macam tulah, bila ada yang tak sihat macam2 yang di request kan Gee. cuma kita jer kalau sakit dan tak sihat sendiri lah yang masak mengerah tubuh yang sakit ni begerak kedapur.

Jauhnya ke london, nape tak ajak ct sekali gee..hihi

nOOrsha said...

waahh ke londonn kite ye...ate nak naik bas warne merah dua tingkat sambil makan menu akak nih.. huhuhuh..fefeeeling omputesss gitu..akekeke

Ayu said...

Assalam Gee,
wah!!..dari arab ke london transit kat msia kejap ya gee..hehe
sedap nampak homemade fillet gee ni..

Papa-NtiQ said...

ari tu Papa-NtiQ demam dan sakit tekak so kite cuba la nak ngader skit mintak macam2....wife pegi McD beli bubur size beso lagik....uhuk uhuk...heheh
- www.blogmakanbest.blogspot.com