Monday, February 10, 2014

Agar-agar santan


Salam Isnin dan salam ceria semua... mari kita mulakan hari baru minggu baru dengan semangat dan fikiran terbuka... buang yang keruh ambil yang jernih... sesungguhnya apa yang berlaku adalah ujian dan dugaan dari Allah... kadang-kadang Allah uji hambaNya dengan kepayahan, kadang-kadang Allah uji hambaNya dengan kekayaaan... ini semua dugaanNya... semoga kita redha dengan segala ketentuan...  Subhanallah Allahuakbar...  


Menu yang ringkas dan semua orang boleh buat... menu turun temurun yang selalu dijadikan pencuci mulut... ada orang menggelarnya agar-agar sirap... gulp! meluncur jer masuk tekak... sedap dan sangat yummy!!


AGAR-AGAR SANTAN

Bahan

10 gm agar-agar tali
4 cawan air
1 cawan gula
200 ml santan pekat (santan kotak atau susu cair pun boleh)
secubit garam
1 sudu besar sirap ros
2 helai daun pandan

Cara:

Masak agar-agar dan air hingga larut.  Masukkan daun pandan.

Masukkan santan, secubit garam, gula dan sirap ros.

Kacau dan tunggu hingga mengelegak atas api yang kuat. Kacau terus supaya ia tidak melimpah.

Basahkan loyang atau apa acuan pilihan, tuang agar-agar tadi dan biarkan ia beku.  Sejukkan dlm peti ais.


mari sejukkan tekak...


12 comments:

norhanim md zain said...

aduss tergoda lak pulak..terasa sejuk lembut ja masuk ke mulut nie...hi hi hi..

Tihara said...

cantik gambo dia rasa nak terkam skrin :)

INA said...

sedapnya..lama tak makan agar2 camnie.

umi's cup cake said...

kak gee ni memang pandai mengoda..akan usahakan agar2 santan la ptg ni...sedapnya

syapex said...

kt sini bhang pns yg amat...
tp bila tgk agar2 santan ni, trus sjuk...
hehehee...

Qasey Honey said...

panas2 ni dpt mkn agar2 tu sedapnya kak..dulu2 dh pnh try buat..tp xjd pulak cmtu..slh skill kot kan..hihi

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya Gee, terasa sejuk jer lalu kat tekak akak ni :)

Mel said...

Sedap kalau masuk tekak time musim panas ni.

Dulu masa kenduri banyak lagi2 time rewang. Tapi sekarang memang payah nak jumpa dah..kena rajin la macam kak gee buat sendiri..hihi

Bicara Kak Noor said...

MALAM baru ternampak agar-agar ni cantik dan menarik rasa nya pasti dah tau sedapppppp simple je kan nanti akak pun nak try lah

ady said...

salam
sedap ni mkn sejuk2..

kak ina kl said...

adus sedapnya..rasanya nyaman kat tekak

izan mama mia said...

sdapnye menggoda goda selera

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015