Wednesday, February 5, 2014

Pulut tanak rendang ayam


K.gee masak pulut bersama rendang ayam sempena harijadi anak bongsu k.gee Nurin Afiqah pada 2 Februari baru-baru ini... sebenarnya tak rancang pun nak masak pulut dan rendang ni... plannya nak celebrate harijadi eQa di kedai Nasi Arab A-Edrus... tup...tup bangun pagi selongkar peti ais tengok ada banyak stok ayam dalam 2,3 bekas yang berasingan... selalunya bila masak lauk ayam bahagian yg banyak isi tu akan ditinggalkan dan disimpan... bila sudah beberapa kali buat begitu jadinya stok ayam bahagian isi bertimbun dalam peti ais... itulah yg k.gee godek-godek buat rendang...  


Kali ini k.gee buat rendang ayam cili padi.... podeh wooo...!!! tapi k.gee lebihkan kerisik dan kuahnya supaya rasanya dapat diseimbangkan pedas dan manis-manis gitu... nasib baik tak berasap telinga... walaupun pedas tapi eQa makan bertambah-tambah... maklumlah pulut memang faveret dia... hari ini sekali lagi k.gee masak pulut untuk eQa tapaw ke sekolah nak celebrate birthday dengan kengkawan katanya... hmmmm....anak-anak punya pasal k.gee turutkan saje janji dia orang bahagia... kan...?!


PULUT TANAK RENDANG AYAM

1 kg pulut susu
Air secekupnya

Basuh beras pulut, toskan dan masukkan ke dalam periuk.  Tambahkan air secukupnya.  Jangan terlalu banyak air, agak-agak sama paras dengan beras.  Masak dengan api perlahan.

RENDANG AYAM

Bahan-bahan :-

1/2 kg ayam yang telah dibersihkan
1 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10-15 biji cili padi
1 senduk cili kisar
3cm kunyit hidup
2cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai yang dihiris halus-halus dan dikisar lumat
1 batang serai diketuk
2 helai daun kunyit yang dihiris halus-halus
4 sudu kerisik
Garam dan serbuk perasa, secubit gula
Asam keping
Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

1. Kisar kunyit dan lengkuas sehingga lumat, masukkan bawang merah, bawang putih, cili padi dan halia ke dalam mesin pengisar... Kisar sekali lagi.

2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak.  Tumis bahan2 yang telah dikisar dan serai ke dalamnya Masukkan cili kisar sekali. Kacau sehingga sebati.

3. Setelah itu masukkan ayam ke dalam bahan-bahan tersebut.  Kacau rata dan bairkan sehingga ayam kecut sedikit... Masukkan sedikit air.

4. Kemudian masukkan santan, kerisik, garam dan gula secukupnya.  masukkan juga asam keping. Kacau sehingga menggelegak. 

5. Masukkan pula hirisan daun kunyit...

6. Setelah kuahnya agak pekat tutup api... Sedia untuk dihidangkan...    



 Sudi-sudikan lah menjamu mata yer... hehehe

7 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Hahaha Memang menjamu Mata akak ni Gee hinggakan meleleh air liur dibuatnya.. tak boleh jadi ni... weekend nak buatlah ;)

Qasey Honey said...

rasa mcm nk jilat gambo tu kak..rendang ayam mmg fav..tmbh ade pulut..lazattt

Tihara said...

sedapnya rendang ayam
terus teringat raya:)

norhanim md zain said...

aduh sedapnya...teringin nie..tengok gambaq ja pun dah terliur...my feberat

tenku butang said...

perghh.. terliurr.. dah lama tak makan ni

Sue Bee said...

Masuk terus nampak rendang..hadoiyai terliur lah pulak...

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015