Monday, February 17, 2014

Kuih bakar evergreen


Assalamualaikum dan salam pagi Isnin... mari kita sama sama memulakan tugas dengan penuh semangat dan happy... semoga hari ini memberi keceriaan pada kita semua... biasalah kalau mood Monday blues tu perkara normal... bak kata pepatah Inggeris "There is nothing like staying at home for real comfort..."


Seronok kan menghabiskan hujung minggu bersama keluarga di rumah... boleh golek golek santai santai dan paling seronok sekali boleh memasak macam macam menu dan boleh snap gambar untuk stok kat blog... hehehe...   


Kuih bakar ini k.gee buat pagi semalam untuk menu sarapan... kuih yang memang menjadi favourite k.gee dari dulu lagi... kuih yg evergreen... cuma dulu emak selalu buat dalam acuan yang berlubang ditengahnya dan bakar atas dapur arang... memang semerbak aroma pandan bila dibakar... k.gee paling suka kuih bakar yang hangus dan keraknya tebal... sedap...

KUIH BAKAR


2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan jus pandan (kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan santan
2 sudu besar minyak sapi (cairkan)
2 biji telur (pukul ringan)
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
Bijan

Cara-Cara

Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Griskan acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan atas dapur gas hingga minyak berdesir. 
Bila minyak telah panas, tuangkan adunan tadi. Taburkan bijan. 
Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.
Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180C selama 1 jam atau sampai garing. 



Selamat menjamu selera...

9 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

En suami akak suka kuih bakar ni tapi akak tak pernah buat sendiri, selalu beli dipasar malam jer, Nanti nak cubalah buat sendiri .. tq sharing recipe Gee :)

umi's cup cake said...

kak gee..kuih bakar ni memang ada kenangan tersendiri.. ni la kuih kegemaran nenek umi...tapi umi belum pernah buat lagi..simpan resepi nya ya

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kuih bakar mmg evergreen... tak pernah jemu dimkn bila2 masa saje kan gee...

Suzana Ibrahim said...

Yummy.... my favourite!.minta resepi ye.

Tihara said...

tengok kat sini terus rasa teringin
comel kuihnya :)

HomeKreation said...

Nyummmm.... Along takda acuan traditional ni... kalau buat masuk tin 4segi jer.

Yatie said...

mmng sedap kuih bakar pandan ni, kalau orng dulu2 buat, lagilah tak letak telur tapi sedap tu....yg penting guna santan fresh dan daun pandan tu..kan...bab yg garing2 tu paling sedap...

mama sara nur said...

Assalam k gee
Memang feberet jgk ni satu family suka
Kalu hari minggu wat breakfas

Kjee said...

My fav too Gee. Arwah.mak buat bubuh minyak sapi.

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015