Wednesday, February 26, 2014

Puff Sardin


Assalamualaikum... sudah sarapan ke belum...? sesekali layan makan sardin tak mengapa kan...? sebenarnya dari segi kesihatan, makanan dalam tin dan makanan berawet memang kurang bagus diamalkan... ia dikategorikan sebagai makanan tidak berkhasiat... alahai... tapi kalau mengidam sangat nak makan sardin tu, jamahlah sedikit saje yer... cubit sikit jer tau!! takut nanti kempunan pulak....


Puff sardin ini menu sesuai untuk minum petang... kalau nak bawa bekal pergi berkelah pun boleh... puff ini k.gee guna puff pastri segera dan sardin tin kecil... k.gee tambah bawang hiris banyak2 dan bertimbun hirisan cili padi... siapa yang geng kuat pedas saje yg boleh makan sama k.gee... yang lain sila buat sendiri punya yer... nanti berasap telinga pulak... hehehehe  


PUFF SARDIN


1 paket puff pastry
1 tin kecil ikan sardin
2 labu bawang besar potong dadu
10-20 biji cili padi (ikut tahap kepedasan masing2)
1 biji limau nipis
1 biji telur - untuk sapuan
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Cara cara:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan cili padi.

2. Masukkan sardin dan setengah sosnya.

3. Tambahkn garam dan air limau nipis.

4. hancur-hancurkan sardine dan biar sehingga pekat sedikit.

5. Angkat dan sejukkan.

6. ambil 1 keping puff pastry, letak inti sardin di atasnya.

7. cantum atau gulung dan sapu telur pada bahagian atasnya.

8. Bakar pada 180'C sehingga masak dan kekuningan.



Jemputlah....


8 comments:

myda_ahmad said...

rapuh dimulut sedap di makan....x pernah lg buat,selalu kalau nk mkn beli je..

hazila said...

Kak Gee,
Semalam kita pun hampir hampir nak buat sardin puff tapi apakan daya... tiba tiba rasa malas pulak. Boleh gitew...

Gee® said...

myda_ahmad > cubalah buat sendiri baru puas makan....

Hazila > kalau malas jamu mate aje lah yer... hehehe

Kak Rose said...

Glupppp!!! kulit pastry n sadin dah ade tp vit m maaaaanyak ade jugak. camner tu?

Roha said...

saya pon penah buat puff sardin ni kak gee..if ada balance selalu buat karipap or puff, saya tambahkan sedikit kentang yg didadu kecil dan sebiji telur..dah jadi inti yg sedap :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Kakzakie tunjuk sardin... Gee pun tunjuk sardin jugak ni teingin nak masak jugak :)

Umie Jazz said...

Gee aduh dh tayang ek puff sardin...buat hidangan minum ptg pasti terangkt ni...

Ayu said...

Assalam Gee,
apa khabar dear..tahniah Gee pun ada masuk dalam majalah Aroma tu ya..
Bynyak recipe2 yg best2 yg kita dah tertinggal ni..:)

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015