Monday, February 24, 2014

Asam pedas ayam


Assalamualaikum...
Isnin datang lagi... Isnin terakhir bulan Februari... sedar tak sedar dua bulan bakal meninggalkan kita... alamakk...!!! azam belum mula lagi ni... sempat ke...? semoga diberi kekuatan dan semangat untuk mencapai apa yang dicita-citakan... insyaAllah...


Asam pedas.... memang antara menu yang wajib ada dalam hidangan kami... selang 2,3 hari asam pedas jadi hidangan... kadang-kadang asam pedas ikan dan sekali sekala asam pedas ayam... asam pedas daging yang popular di Melaka tu belum pernah k.gee buat lagi...teringin juga nak mencubanya nanti...  


Biasanya asam pedas ni k.gee akan gandingkan dengan telur dadar dan taugeh goreng tauhu... abang hb suka makan asam pedas dengan kicap campur cili... ngam kata dia... asam pedas bukan saje sesuai dimakan dengan nasi malah kalau ada berbaki esoknya boleh dicicah dengan roti, roti canai atau lempeng... best tau...!  



ASAM PEDAS AYAM

Bahan-bahan :

Bahan untuk dikisar

Bawang merah
Bawang putih
halia
kunyit hidup
cili kering

Bahan B :

Ayam - dibersihkan dan potong kecil
Daun kesum
belacan
air asam jawa
garam dan gula
sayuran : bendi, terung atau nenas

Caranya :

Mula panaskan periuk dengan sedikit minyak.  Tumis bahan kisar sehingga garing dan naik baunya..

kemudian masukan belacan dan daun kesum.

masukan ayam dan biarkan bahan tumisan meresap kepada ayam tersebut..

tambahkan air, air asam jawa, garam dan gula... biarkan sehingga mendidih dan pekat...

akhir sekali masukkan sayuran...k.gee guna nenas kiub dalam tin... biarkan mendidih lagi 5 minit dan bolehlah ditutup api...   Sesuai dihdiangkan bersama nasi hangat atau dicicah roti atau lempeng... bestt...!!  



Sedapnya asam pedas... bertambah2 makan...


11 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak suka kaki ayam tu Gee.. eemmm dapnya :)

Dirumah akak asam pedas ni memang menu wajib lah ada dalam seminggu.... dah en suami orang Melaka kan :P

myda_ahmad said...

asam pedas nie mmg fav saya x kiralah ayam ke ikan ...

Bbwana adienia said...

salam kak gee..

sedapnya..sya suka makan asam pedas tapi x pernah try lagi versi ayam..tengok kaki ayam tu yang x leh tahan..huhu..

JaSSNaNi said...

kalau masak ayam kan kita kena tahu variaty kan.. sbb biasanya ayam kita makan seminggu hampir 5 kali kot.. so kena pandai masak itu dan ini.. tq idea ni k.gee.. sedap nampak..

Roha said...

nampak sedap ayam masak asam pedas ni..tak penah try lagi masak macam ni..lebih kurang masak asam pedas ikan jugak yer kak..

Ita Rossi said...

Salam Gee..

sedap2 resepi kat blog ni. I follow you.

Acik Erna said...

terliur acik tengok gambar asam pedas ni gee..acik suka makan asam pedas ayam..tapi belum pernah masak sendiri..
acik dah angkat bendera outih dengan asam pedas..kalau acik masak rasa macam tak sedap je

ady said...

salam
belum pernah buat ayam asam pedas...

Umie Jazz said...

Assalamualaikum GEe tang kaki hayam tu yg x bole tahan tu...cer bagi semangkuk kt Uj ni hehe

fazianbatrisyia said...

sib baik baru makan asam pedas ayam kat rumah kakak minggu lepas. posing kaki ayam tu yg tak tahan....

Tihara said...

sedapnya nampak pekat sangat kan :)

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015