Tuesday, February 25, 2014

Kek cawan keju oreo


Hari ini k.gee nak kongsikan resipi oreo cheese cupcake yang sudah lama habis dimakan oleh anak-anak... cuma tinggal gambar saje sebagai kenangan manis... hehehe... Bila k.gee dapat whatsapp dari Ezanawati wartawan majalah Saji menawarkan 10 resipi harian untuk tema bulan Mac, terus k.gee excited terima tawaran padahal dalam kepala otak bercampur aduk persoalan... sempat ke...? mampu ke...? layak ke...? nak masak apa...? apa tidaknya... Zana bagi confirmation dateline seminggu saje... kalau tak terima rasa rugi pulak... maklumlah bukan selalu dapat offer begini lagipun bukan senang nk 'keluar' dalam majalah kan... glamor you...!! 


Fikir punya fikir... akhirnya k.gee terima tawaran dengan memilih tema minum petang... kebetulan bulan Januari ada banyak cuti termasuk cuti CNY jadi k.gee ambil peluang itu untuk memasak dan 'menembak'... walaupun 10 menu yg dikehendakki tapi k.gee terpaksa membelek, menyelongkar, memasak dan menembak lebih dari itu memandangkan ada banyak resipi yg kurang sesuai dan gambar yang diambil kurang memuaskan... maklumlah dalam bulan Januari Kuantan masih dalam musim tengkujuh jadi keadaan cuaca yang kurang cahaya matahari menyebabkan sesi penggambaran banyak tergendala dan banyak gambar-gambar yg reject.... bukan setakat itu sahaja, malah untuk dapatkan menu yg sesuai k.gee terpaksa menggugel sana sini... kononnya nak cari menu yang killer dan power.... hahaha... verangan... !! itu belum ambil kira nk sediakan prop dan aksesorinya.... huh!! bukan senang nak jadi glamor kan....


Bagaimanapun, syukur alhamdulillah... atas semangat dan kegigihan yang mengalir dalam darah cucu cicit keturuan Mat Kilau ni (ewahhhh...!) akhirnya 10 menu minum petang berjaya k.gee sempurnakan dan tersiar dalam Majalah Saji Mac 2014.... walaupun bukanlah killer bebenor.... tangkap muat menu biasa dan ala kadar saje.... huh! mengah kakak dibuatnya...



KEK CAWAN KEJU OREO

(Sumber : Google tapi lupa dari blog mana...)

Bahan dasar:

16-20 keping biskut oreo

Bahan kek:

• 400 gm krim keju
• 200 gm gula halus
• 2 biji telur
• 100 gm krim putar ( putar hingga gebu )
• 1 biji lemon (ambil jusnya) / 1 sudu sunquick
• 1 sudu tepung jagung

Cara-cara :

1. Susunkan acuan cupcake dan masukkan biskut oreo ke bahagian dasar setiap acuan.

2. krim keju dan gula dipukul hingga sebati

3. masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul setiap kali telur dimasukkan.

4. masukkan jus lemon/ sunquick, kacau rata.

5. kemudian masukkan krim putar yang telah dipukul hingga gebu terlebih dahulu dan masukkan juga tepung jagung.

6. tuangkan adunan cheese dalam acuan yg telah diletakkan dasar oreo tadi.

7. bakar selama 20 minit - suhu 170 c.

8. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan. boleh dihiaskan dengan buah2an atau krim kegermaran di atasnya...



bila tugasan selesai... barulah tuan rumah senyum sampai telinga sambil ngap oreo cheese cupcake sampai habis semangkuk.... heeeeee



13 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Akak tengok pun dah tergoda Gee... apa lagi memakannya mesti lah krapkrup karap kan... tahniah Gee atas usaha gigih ni :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Gee...oh nampak sedapppp...simpan resipi dulu...Idea bagusss ni untuk anak bawa time ada jamuan sekolah...Sebab simple tapi menarik dan ada kelainan...

Thanks panjangkan dan share resipi di sini

fazianbatrisyia said...

aduyaaiii...skirt dah rasa ketat ni tapi nak makan yg sedap2 aje...

rahel said...

alololooo...comelnya...boleh dua kali ngap ni...hehe

JaSSNaNi said...

sangat2lah menggoda tau... lagi2 gabungan oreo dan cheese.. mmg ngam sangat2..

myda_ahmad said...

nie gerenti anak2 saya suka sbb ada biskut fav diorg....

Suzana Ibrahim said...

ni mesti best sangat,saya sudah terliur,ni mesti kena buat juga suatu hari nanti.

Bbwana adienia said...

em, sedapnya kak..telan air liur saya tengok kak gee..huhu

Umie Jazz said...

Assalamualaikum gee aduh comel giller u..hehe..bak mai satu hehe

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Ita Rossi said...

salam Gee...nampak menggiurkan...cupcake tu!

Honey said...

Salam.

Simple yet delicious!

Cendana Kasih said...

cantekkk...mmg dh lama nk makan..share dulu la kat FB, senang sikit nk buat...Tq kak Gee

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015