Juadah makan malam kami ...asam rebus batang keladi.... sebenarnya jarang sekali masak batang keladi ini sebab selalunya rasa gatal. Yang ini mak yang masak...balik dari ofis petang tadi tengok sudah siap mak buat. Terima kasih mak...
Menurut kata mak batang keladi manis ini biasanya tak gatal tapi mak kata ada petua supaya tak gatal... masa menyiang nya jangan kenakan air...dah siap baru basuh bersih2 dan rebus dengan asam keping lama sikit, insyaAllah tak gatal...
Resepi Asam Rebus Batang Keladi
Bahan-bahannya:
Seikat batang keladi
2 biji cili merah
5 biji cili padi
2 cm belacan
4 ulas bawang merah
2 cm kunyit hidup
3-4 keping asam keping
Sedikit ikan bilis
garam dan gula
Air
Daun kesum
Cara : )
Didihkan air dan rebus batang keladi bersama asam keping hingga lembut. Angkat dan toskan.Tumbuk cili merah, cili padi, kunyit hidup, belacan, bawang merah dan sedikit ikan bilis. campurkan bersama air di dalam periuk, masukkan batang keladi tadi dan jerang atas api, biar sehingga mendidih, masukkan asam keping,garam dan gula secukup rasa.Masak seketika dalam api perlahan.Setelah cukup empuk,angkat dan siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment