Wednesday, May 18, 2011

Selera kampung

Malam ini makan malam selera kampung aje...masak lemak cili api ikan masin berterung... sedap, memang kena dengan selera kami sekeluarga lebih2 lagi my hubby... syukur alhamdulillah air tangan mendapat tempat di hati suami...ops, hati ke perut..?? ahaks


Masak Lemak Cili Api Ikan Masin Berterung

Bahan-bahan:


200gm ikan masin talang dipotong
500gm santan kelapa
3 biji terung bulat dipotong kecil
Asam keping
Garam
Daun kunyit

Bahan kisar:

5 ulas bawang merah
10 biji cili api
3cm kunyit hidup

Cara memasak:

1. Satukan semua bahan di dalam periuk.
2. Masukkan santan.
3. Kacau rata di atas api perlahan sehingga mendidih.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa.
5. Bila sudah masak, bolehlah diangkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015