Tuesday, May 3, 2011

Layan sup

Malam ini layan sup ikan merah...pekena dengan ikan pekasam dan sambal cili padi... perghh!! berpeluh dahi dibuatnya...macamana nak diet selera sokmo...3 pinggan u.... Jom layan resepi nya...


Sup ikan merah

1 ekor ikan merah (bersihkan dan potong 3)
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
Daun sup dan daun bawang
1 butir sup bunjut
Garam
Minyak
Tomato (jika suka)

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih dan halia yg ditumbuk lumat.  masukkan sup bunjut.  goreng seketika hingga naik baunya, masukkan ikan.  Gaul rata.  Masukkan air dan biar mendidih seketika.  Tambahkan garam.  Masukkan daun sup dan daun bawang.  Jika suka boleh tambahkan tomato dan hias dengan bawang goreng.

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015