Sunday, May 22, 2011

Minum petang ringkas

3 hari pintu rumah bertutup... sunyi sepi...baru hari ini nampak cahaya sikit... tapi mood nak ke dapur belum ada lagi...maklum saja lah kain baju berlonggok...nak uruskan benda yg berlonggok tu dulu baru boleh bersiaran....apapun jom kita layan minum petang tadi yg sangat ringkas...
   
Popia simpul kasih ini sempat buat masa balik kampong semalam....kebetulan ada stok serunding ikan beli masa pergi ke Trengganu baru2 ni, apalagi duduk menyimpul la semalam sambil2 melayan sedara mara di kampung...

Mudah saja menyediakannya semudah memakannya....tapi memerlukan kesabaran dan ketekunan. 

Jom tengok resepinya.

1 paket kulit popia
Serunding ikan
Minyak menggoreng
  1. Kulit popia dipotong segi 4.
  2. Letakkan serunding ikan ditengah dan gulung. Kemudian lipat dan simpul sekali (mcm simpul tali kasut).
  3. Goreng dengan api perlahan dan guna minyak yg banyak sehingga kekuningan dan garing.

2 comments:

Diana @ Melley Mey said...

popia nie sedap nie.. suka makan... tp x perna buat.. beli jer

Gee® said...

ermmm...akak pon jarang buat tp balik kmpg baru2 ni buat ramai2 smbil bersembang seronok pulak ....

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015