Juadah minum petang hari ini kuih pau goreng inti kelapa...Pertama kali buat kuih ni...biasanya kalau teringin nak makan beli aje ....hari ni cuba2 adun sendiri dengan adunan donut...sedap juga, lembut sangat dan gebu...cuma masa menggoreng terover sikit...
Resipi pau ini akak ciplak dari blog masam manis donut...baek punya... memang mantap..terima kasih tuan punya resipi...memang sesuai dengan tekak kami sekeluarga....habis 20 biji pau goreng walaupun terhangus....hihihi
Pau goreng inti kelapa
Bahan-Bahan:
500 gm tepung roti
200 gm tepung gandum
11 gm yis/mauripan
100 gm gula halus
1 sudu kecil garam
100 gm butter/marjerin
200 ml air
4 biji kuning telur
minyak masak
Inti kelapa:
1 biji kelapa(ambil yg putih je)
Daun pandan
sedikit garam
Gula merah(agak-agak nk htm...isi lbh sikit)
** Semua bhn inti dimsk atas dapur...hingga masak.
Untuk buat Doh Pau:
1.satukn tepong, gula, garam, yis & butter, tuangkn air sdkt-sdkt sambil sebatikn adunan hingga jd doh.
2.Uli tepung hingga lembut & bulat2kn hingga menjadi 20 bebola kecil.letakkan dlm dulang yg telah ditaburi tepung sdkt.
3.Biarkn 10 min.kemudian bulat2kn doh & leperkn...isi inti kelapa & bulatkn kembali & lepekan sedikit.
4.Letakkan diatas daun pisang /dulang yg telah disapu dgn sdkt minyak(agar x melekat nanti).Ulangi hingga doh habis.
5.Biarkn naik/kembg & blh la digoreng hingga kekuningan....
No comments:
Post a Comment