Thursday, October 27, 2011

Donut ball


Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut ...

Bila dengar lagu Hujan nyanyian Allahyarham Sudirman... mengimbau nostalgia indah zaman muda2 dulu.... ahai... indahnya zaman persekolahan dan cinta monyet tu... hujan panas semua rela diredah... janji dapat bertemu kekasih hati... aaaarggghh...!!! syukur alhamdulillah.... kekasih hati si cinta monyet tu rupanya menjadi buah hati akak hingga sekarang ini.... terima kasih sayang.... ilebiu!!


Sebenarnya k.gee tak ada idea lah hari ini... agaknya hujan2 ni 'mesin' tak aktif kot... lembap jer... nak ke dapor pon malas... kalau boleh nak mengulit mimpi jer... haish... Apapon kuih bulat-bulat ni sempat k.gee buat semalam untuk juadah minum petang... petang baru merajinkan diri ke dapor... inilah hasilnya... Donut ball ihsan resepi dari Dayang Jack.... sedap dan lembut gitu... cubalah...


Donut Ball (Resepi II)
Resepi : Dayang Jack

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum atau tepung high protein
2 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar susu tepung
1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 cawan air suam (direndam hingga berbuih)
1 sudu kecil ovallette
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
1 sudu besar marjerin
1/3 cawan air / susu segar (-/+)
gula saduran
**(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Cara-cara :

Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.

Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.

Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.

Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.

Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.

7 comments:

tun_telani said...

wahh.. musim mendonat ye skrg.. masing2 duk wat donat ye. tun minggu ni 2kali mendonat. pagi ni pun bekfes donat jugak.. cuma mood nk update blog tu ke laut sket.. huhu..
resepi kak dayang ni tun dh buat. tp tun wat salah ape ntah, terlembik n terpaksa meng-alter resepi sesuka hati. nasib baik jd lembut gak..

Gee® said...

Tun >
hehehe...sedap donut resepi Dayang nih...lembut jer... anak2 pon suka... nanti k.gee nk cuba buat donut mayo pulak...nmpk lebih gebu...

Wanieyra said...

Salam singgah..

dah lama kita tak mendonut. Kalau buat mmg buat utk frozen sekali

nuwairani ismail said...

donut yang diletak ovalet memang lembut. dah sejuk pon tetap jugak lembut...kite pon penah try resepi ni.

E-na Lovely Kitchen said...

nak donut ball 2 ketui bole...thanks sudi singgah Lovely Kitchen...E-na follow sini ye...

CT Delima said...

As'salam Gee

Alahai cinta monyet hingga kejinjang pelamin akhirnya so sweet n romantik sekali. Itulah kalau dah jodoh kan akhirnya bersatu juga. macam ct lah suka Hubby dari darjah 6 dalam diam, dok sekampung katakan. mula serius lepas SPM terus kekal sampai sekarang..hehehe

Gee...ct pun lama tak mendonat ni..alahaiiii...geram pulak tengok bolat2 tu..nak sikit lah. jap gi amik tapeware dulu :D

hazila said...

Saya suka makan donut tapi malas nak buat, boleh gitew? Selalunya saya beli di satu kedai ni, 1 pc harganya RM2.50. Tapi memang sedap dan gebu walau sampai esoknya.