Thursday, October 20, 2011

Spagheti goreng ala kampong


Alahai...2,3 hari ini rakan pejabat asyik bercerita pasal western food aje... lasagna cheese la, chicken pie laa, blognese laa, beefsteak la, chicken blackpepper laa... hish!! buat terlior orang jer... kak gee ni bukan tak suka western food tapi maklumlah tekak orang kampong yg suka makan pedas ni kekadang tak boleh terima western yang bercheese tu... rasa muak... hehehe jangan marah yer penggemar western...ya amponn!!


Tapi dek kerana terliorkan spaghetti goreng seafood kat dapor Yat Maria tu, kak gee pon godek2 la ikut citarasa tekak sendiri... ada pulak orang komen macam mee goreng... ahaks... memang gitulah orang kampong bila nk western tu nampak janggal aje... hehehe ... btw resipi ni memang ngam dengan selera tekak akak... thanks yat & izinkan kak gee share resipi kat sini pulak yer ...


Spaghetti goreng Seafood
Chef Sofiyan Sarkawi
Sumber : Yat Maria


Bahan2:
1/2 kg mi laksa (aku tukar spagheti)
4 biji bawang besar - kisar
6 ulas bawang putih - kisar
10 ulas bawang kecil - kisar
3 sentimeter halia - kisar (akak tak letak)
20 helai daun selasih - petik daunnya
20 helai daun kesum- pun petik gak
20 helai daun kucai - potong 5cm
sawi - potong 5 cm
4 T sos tiram
6 T lada kisar
3 T sos tomato
2 biji hirisan lada merah
1 senduk minyak
Garam secukup rasa
Makanan laut
Sotong
Udang
Kerang - tak der stock
Hirisan daging - memang tak tersenarai, ada belen aku bubuh jer :)

Cara:
Tumis bahan kisar hingga kekuningan
Masukkan lada kisar, sos tomato & sos tiram. Kacau hingga garing
Masukkan seafood & daging derhaka tu..
Masukkan garam & Gaul sumer bahan secukup rasa & rata
Dah rata masukkan sawi & spag
Dah setengah masak, masukkan kucai & daun2 lain& gaul rata sampai masak
Kalo rajin pi ukir tomato & hidangkan panas2..
Nota : Daun2 tu sumer aku tak letak except sawi...


Sesekali tukar angin ke western ni  ok juga... bak kata P.Ramlee tekak antarabangsa...

come on babeh... let's western....

4 comments:

Qhaifa Nur said...

sekali pandang macam mee goreng, memang ala ala kampung gitu, sedap sedap..

CT Delima said...

As'salam Gee

nak bagi tahu ni. ct memang pengemar makanan western juga. tapi tak boleh selalu makanlah muak kan. Tapi ada beli sepeket spagheti tu tak masak2 lagi..hehehe. agaknya kena cuba jugalah masak spagheti alah2 kampung macam gee ni erk, baru ngam..hehehe

tengok sup tulang tu..ngences pulak hujan2 ni..alahaiiiii..

tun_telani said...

kak gee.. tun kalau wat spagetti biasa pun mmg tumis lada.. haha.. mmg tekak org melayu laa.

nuwairani ismail said...

hihih...kite pon pesen tekak melayu jugak..kalau buat spaghetti blognaise pon mesti letak cili kering kisar..nak jugak yg pedas2 tu..tu pasal kalau makan yg kuah putih tu rasa mcm ade aje yg tak kene.