Thursday, March 17, 2011

Ayam black pepper

Menu makan malam tertunda... Ayam black pepper.... ringkas, sedap dan pedasssss....... huuuuu

Bahan-Bahan:
¼ bhg ayam (3-4 ketul)
garam
minyak masak
air Bahan giling:
½ inci kunyit
½ inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 ulas bawang merah (atau ½ ulas bawang besar)
3 ulas bawang putih

Cara:
Bersihkan ayam dan toskan. Panaskan dua sudu besar minyak masak. Tumiskan bahan giling sehingga garing kemudian masukkan sedikit air. Tambah sedikit garam dan kacau rata sebelum memasukkan ayam. Biarkan mereneh sehingga ayam empuk.
Cadangan Hidangan:
Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup bagi mereka yang menggemarinya.
Tambahan:
Bagi penggemar masakan pedas boleh campurkan sedikit cilipadi atau menambahkan sukatan lada hitam.

Sumber resepi : klik sini

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015