Bahan-bahan
330gm tepung superfine
1 sudu teh baking powder
250gm mentega
300gm gula kaster
2 sudu teh esen vanila
Serbuk kayu manis
5 biji telur Grade B
350gm parutan carrot
200gm nenas dalam tin (di dadu kecil)
100gm kismis
Menghasilkan 30 cupcake medium size atau sebiji kek 8"
Cara-cara :
1. Ayak bersama tepung, baking powder dan serbuk kayu manis. Ketepikan.
2. Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil di pukul hingga sebati. Perlahankan pengadun, masukkan parutan carrot, tepung, nenas dan kismis. Gaul hingga rata.
3. Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas atau loyang 8" yang di alas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C hingga masak. Tempoh membakar bergantung pada saiz cawan antara 20-25 minit.
350gm parutan carrot
200gm nenas dalam tin (di dadu kecil)
100gm kismis
Menghasilkan 30 cupcake medium size atau sebiji kek 8"
Cara-cara :
1. Ayak bersama tepung, baking powder dan serbuk kayu manis. Ketepikan.
2. Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu sambil di pukul hingga sebati. Perlahankan pengadun, masukkan parutan carrot, tepung, nenas dan kismis. Gaul hingga rata.
3. Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas atau loyang 8" yang di alas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C hingga masak. Tempoh membakar bergantung pada saiz cawan antara 20-25 minit.

No comments:
Post a Comment