Wednesday, March 16, 2011

Ciskek ke?

Aduhaiii....kecewanya, ciskek akak tak menjadi.... jangan ketawa ar, kite sedang bersedih ni...
Konon2 nak buat kek yang sedap2 nak celebrate harijadi..opss makluman hari ini harijadi akak yer...ahaks... tapi...........huwaaaa.......rasa nak guling2 atas lantai.... silap buat sponge kek, salah sukatan... huuuuu frust nya....

Ciskek ni memang sedap banget...lapisan bawah sponge cake dan lapisan atas cheese berkastad. Ummppp....mabeles kalau menjadi, hingga menjilat jari.....!!
Apapun mari layan resepinya...terima kasih kepada Pn Zainiyah :

Lapisan Bawah

250gm tepung sponge mix ~ dptkn di Bakewell
Tambah 2 sudu sunquick
(Cara seperti tertera di kotak/paket)
Bakar 20 min 180'C

Lapisan Atas

250gm cream cheese
5 biji telur
150gm gula
200 gm Instant kastard
500 ml/gm air
100 gm double cream
2 sudu sunquick/perahan lemon

Cara2

A ~ Putar Cream cheese & gula hingga kembang
~ Masukkan telur satu per satu
B ~ Pukul double cream hingga pekat (jangan lama sangat nanti cream akan cair dan berketul)
C ~ Pukul instant kastad & air hingga licin
~ Masukkan C ke dlm. A dan pukul sampai sebati. Kemudian masukkan B dan ratakan.
~ Curah atas kek sponge tadi dab bakar 30 min 1800C.
Tambah 1 jam lagi 1600C.
~ Letak Tray paling bawah dan isikan air. Loyang kek letak dlm air.

No comments:

HAKMILIK GEE HUT
Designed by UMIESUEstudio 2015